Încă trei transportoare blindate Piranha 5 vor ajunge în România

Eduard Pascu |
Data publicării:

România va primi până la finele acestui an încă trei transportoare blindate Piranha 5, iar lotul de 36 va fi complet în februarie, potrivit reprezentanţilor producătorului, General Dynamics (GD), transmite Agerpres.

În România mai sunt, în prezent, încă 20 de transportoare blindate de acest tip. După ce primul lot de 36 de vehicule blindate va fi complet, arată reprezentanţii GD, procesul de fabricaţie va continua la Uzina Mecanică Bucureşti (UMB).

"UMB este partenerul nostru pe termen lung. A fost ales acum doi ani, iar investiţia nu este doar pentru acest program. O să vedem care sunt opţiunile, în viitor", a declarat jurnaliştilor români Stefan Stuck, director International Business & Services Europa de Sud-Est al General Dynamics European Land Systems. Potrivit acestuia, în următoarele etape ale proiectului, sablarea, vopsirea şi asamblarea finală vor fi realizate la fabrica din Bucureşti.

 

Transfer de tehnologie

 



"Dacă ne referim la cele 36 de vehicule care sunt produse acum - 10 au fost asamblate în România, restul în Elveţia, dar, pas cu pas, în următoarea etapă, procesul de asamblare va fi mai amplu", a afirmat Stuck. De altfel, muncitori români de la UMB au fost în training la fabrica Mowag din Kreuzlingen, unde sunt fabricate vehiculele blindate.

"Cheltuielile militare nu sunt mici, dar ceea ce primiţi pentru ţară şi ceea ce primeşte industria locală este cel mai important lucru, deoarece multe elemente vor fi produse intern. Transferul de tehnologie pentru români este, de asemenea, foarte important", a mai spus reprezentantul GD. Acesta susţine că UMB ar putea avea un rol în ceea ce priveşte mentenanţa vehiculelor, timp de 30-40 de ani. Stuck a admis că la începutul proiectului Piranha 5 au existat "probleme" şi debutul "nu a fost uşor".

"Debutul proiectului nu a fost uşor, dar suntem în grafic, acum. La început am avut probleme, dar acum totul a fost reparat, iar cooperarea client - General Dynamics este foarte bună", a afirmat Stefan Stuck.

 

Sancțiuni



Compania naţională Romtehnica, al cărei unic acţionar este Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a emis, în această toamnă, o factură de penalităţi în valoare de 8,5 milioane de euro pentru producătorul de transportoare Piranha 5 pentru întârzierea înregistrată în livrarea blindatelor contractate în ianuarie 2018.

Transportoarele au fost contractate pentru aproximativ 895 de milioane de euro de la General Dynamics, iar contractul presupune achiziţia a 227 de transportoare din care o parte ar urma să fie asamblate în România.

Vezi și: Piranha 5, primul transportor modern fabricat și în România 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel