Încă o dronă maritimă poate fi folosită de forțele ucrainene în Marea Neagră. Stalker 5.0 a fost prezentată la o expoziție organizată la Odesa

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona maritimă Stalker 5.0. Sursa Foto: Dumskaya.
Drona maritimă Stalker 5.0. Sursa Foto: Dumskaya.

Ucraina acordă o mare atenție dezvoltării și utilizării dronelor maritime în conflictul cu Rusia, cu ajutorul cărora Kievul atacă nu numai navele Flotei ruse din Marea Neagră, ci și Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. Astfel, la forumul Black Sea Security, care se desfășoară la Odesa, a fost prezentată noua dronă maritimă Stalker 5.0.

Noua barcă fără pilot dezvoltată de specialiștii ucraineni poate să fie folosită nu numai în calitate de dronă kamikaze pentru a distruge anumite categorii de ținte, ci și pentru a îndeplini alte misiuni, precum cercetare, livrare de mărfuri sau patrulare în zonele de coastă și în estuare.

După cum scrie presa ucraineană, drona maritimă Stalker 5.0 este echipată cu un motor pe benzină, de 60 de cai putere, care permite accelerarea la o viteză maximă de peste 40 de noduri. Viteza de croazieră a noii drone este de aproximativ 30 de noduri.

Raza de acțiune declarată este de 600 de kilometri. Lungimea bărcii are cinci metri, iar lățimea 1,2 metri. La bordul acesteia, poate fi amplasată o încărcătură de luptă cu o greutate de 150 de kilograme. Costul aproximativ este estimat la 60.000 de dolari.

Principalele particularități ale dronei constau în faptul că motorul acesteia este situat în exteriorul bărcii, iar la bordul său este montat un terminal Starlink.

În prezent, dronele maritime principale întrebuințate de forțele ucrainene sunt Sea Baby și Magura V5. De asemenea, acestea mai dispun de drone de tip Mamai, precum și de o serie de modele de tranziție, care au fost produse la scară mică.

Surse rusești remarcă faptul că susținătorii occidentali ai Ucrainei alocă periodic sume importante pentru achiziționarea de drone maritime pentru Forțele Armate ucrainene ajutând la executarea loviturilor asupra Crimeei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel