În mod neașteptat, Iranul declară că susține integritatea teritorială a Ucrainei

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: flickr / Photo RNW.org
Foto: flickr / Photo RNW.org

Iranul respectă integritatea teritorială a oricărei țări, inclusiv a Ucrainei și „subliniază necesitatea de a pune capăt războiului prin dialog politic”, a declarat pe 18 iulie ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian potrivit agenției oficiale de știri IRNA. Declarația trebuie însă privită în lumina recentelor probleme apărute între Moscova și Teheran ca urmare faptului că Rusia a fost de acord și a semnat declarația finală adoptată în cadrul Consiliul de Cooperare pentru Statele Arabe din Golful Persic, document în care, potrivit lui Abdollahian, „a fost introdusă o clauză împotriva Iranului”.

 

În principal, documentul contestat de Iran prevede sprijinul pentru inițiativa Emiratelor Arabe Unite de a soluționa disputa privind cele trei insule (Abu Musa, Greater Tunb și Lesser Tunb) din strâmtoarea Ormuz, pe care Iranul le consideră teritoriu național.

„După ce ambasadorul rus a fost convocat la Ministerul de Externe, am avut clarificări de la autoritățile ruse, dar nu le considerăm suficiente și nu acceptăm repetarea unor astfel de practici, de către Rusia sau de către oricare altă parte, atunci când este vorba de integritatea teritorială a Iranului”, a declarat șeful diplomației iraniene.

Poziția Iranului față de războiul din Ucraina este totuși neașteptată, având în vedere că a furnizat Rusiei în mod intens drone folosite la scară mare în aceste lupte, iar la începutul anului Teheranul și Moscova au finalizat planurile pentru construcția unei facilități în Rusia destinată producerii a aproximativ 6.000 de drone după modelele iraniene.

Potrivit Statelor Unite, din august 2022 până în mai 2023, Federația Rusă a primit peste 400 de drone din Iran, în principal de tip Shahed, și le-a folosit pe majoritatea pentru a lovi infrastructura critică ucraineană.

„Prin furnizarea acestor UAV-uri Rusiei, Iranul contribuie direct la războiul rus de agresiune din Ucraina”, a atenționat Washingtonul atrăgând atenția asupra posibilității de extindere din această cauză a sancțiunilor impuse deja Iranului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel