În luptele din Ucraina, elicopterele rusești au început să întrebuințeze o nouă rachetă aer-sol, cunoscută sub denumirea de “Produs 305”

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă RIA Novosti a anunțat, pe 20.06.2022, citând o sursă bine informată, că, în luptele din Ucraina, Aviația Forțelor Terestre aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a început să întrebuințeze noua rachetă de aviație Produs 305, pentru a distruge instalațiile militare importante.

Noua rachetă, considerată de mare precizie, a intrat în arsenalul elicopterelor de luptă rusești, care participă la conflictul din Ucraina. Racheta, care este întrebuințată pentru distrugerea unor ținte importante, funcționează în mai multe moduri, inclusiv “lovește și uită”, asigurând o precizie ridicată a loviturilor aeriene.

Ca parte a operației militare speciale din Ucraina, Aviația Forțelor Terestre din Federația Rusă a început să folosească noile rachete dirijate ușoare multifuncționale Produs 305. Acestea sunt lansate de la bordul elicopterelor de atac Mi-28NM împotriva unor ținte importante ale trupelor ucrainene, cum ar fi depozitele de muniții, combustibili și lubrifianți”, a menționat sursa.

Faptul că elicopterele de atac rusești au primit în dotare noua rachetă dirijată ușoară multifuncțională Produs 305 a fost anunțat în luna august 2021. Pe lângă elicopterele de atac Ka-52M și Mi-28NM, aceasta poate fi întrebuințată și de elicopterele Mi-8AMTȘ-VN Sapsan, destinate pentru desantarea grupărilor Spetsnaz și sprijinirea acestora din aer.

Potrivit datelor cunoscute, racheta este foarte compactă, având o greutate totală de 105 kilograme și un focos de 25 de kilograme. Aceasta are o rază de acțiune de 14,5 kilometri, până la care garantează distrugerea vehiculelor blindate și a adăposturilor adversarului, în orice moment al zilei și în orice condiții atmosferice. Racheta lovește cu precizie atât amenajări genistice, cât și vehicule blindate, inclusiv tancuri de bază.

Racheta dirijată ușoară multifuncțională Produs 305 a fost prezentată pentru prima dată la forumul internațional Armata-2021.

Comentariul autorului: Noua rachetă rusească Produs 305 a fost dezvoltată de Biroul de Proiectare și Construcții Mecanice (KBM) din cadrul societății “Complexe de mare precizie” a corporației de stat Rostec. Aceasta este prevăzută cu un cap de dirijare pentru imagini termice, un sistem de navigație GLONASS, un altimetru și un canal de comunicații cu elicopterul. Racheta a fost testată în condiții de luptă în anul 2019, cel mai probabil în Siria.

Ținând cont de bătaia de aproximativ 20 de kilometri, racheta aer-sol Produs 305 va juca rolul de “braț lung” pentru Aviația Forțelor Terestre din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Între altele, aceasta va putea fi folosită împotriva sistemelor de apărare antiaeriană ale adversarului, pentru a asigura funcționarea fără probleme a elicopterelor pe câmpul de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel