În ciuda problemelor, F-35 bifează o performanță greu de atins de alte avioane de generația a V-a: În lume s-au fabricat deja 1.000 de astfel de aeronave

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

Compania Lockheed Martin, o prestigioasă corporație din domeniul apărării, a atins o etapă importantă în procesul de producție a avionului F-35 Joint Strike Fighter. Cu toate acestea, provocările constante legate de dezvoltarea și testarea configurației hardware TR-3 au diminuat oarecum această performanță notabilă.

În termeni mai simpli, TR-3 este o componentă vitală pentru viitoarea configurație a F-35, cunoscută și sub numele de Block 4. Din nefericire, întârzierile legate de TR-3 fac ca avioanele F-35 proaspăt construite să rămână inutilizate și nelivrate, în timp ce așteaptă să primească update-urile aferente. De exemplu, acesta este cazul celui de-al 1.000-lea F-35 care a fost produs.

,,Producția de F-35 este în curs de desfășurare, multe unități aflându-se în diferite stadii ale etapei de asamblare finală. Odată ce hardware-ul și software-ul necesar pentru TR-3 vor sosi, producția va fi reluată, inclusiv faza de staționare. După aceasta, avioanele F-35 vor fi gata de livrare", a declarat Lockheed Martin răspunzând la o întrebare adresată de publicația The War Zone. În ciuda obstacolelor, atingerea unui număr de 1.000 de unități produse este cu siguranță o piatră de hotar semnificativă pentru acest program controversat. 

Avion F-35, pe linia de producție. Sursa foto: Lockheed Martin.

Programul F-35 a înregistrat progrese semnificative în ultima vreme. Datele de la începutul acestui an ne spun că au fost înregistrate peste 773.000 de ore de zbor. În plus, peste 2.280 de piloți au fost instruiți, împreună cu 15.400 de responsabili cu mentenanța din 14 centre de zbor din întreaga lume. De asemenea, programul a efectuat cu succes 469.000 de zboruri în total. 

Acest program funcționează la nivel internațional sub umbrela Joint Strike Fighter [JSF]. Până în prezent, 32 de baze și 11 nave din 17 națiuni pot găzdui aeronave F-35. Acest lucru reflectă amploarea și impactul programului F-35 la scară globală.

Avionul F-35 devine din ce în ce mai popular datorită schimbării preocupărilor legate de problemele de securitate care apar la nivel internațional.

Blocul 4 va aduce o mulțime de caracteristici noi. Printre acestea se numără o mai mare putere de procesare, un afișaj modern, o mai bună răcire și senzori electro-optici EOTS și DAS de ultimă generație. De asemenea, se va lăuda cu o mulțime de noi arme pentru a valorifica la maximum potențialul F-35. Cu toate acestea, care este cea mai mare schimbare a modelului? Radarul de top al avionului și pachetul de război electronic.

 

Întregul program F-35, programat să se încheie în anii 2070

 

În acest moment, F-35 se confruntă cu o provocare. Acestea au nevoie de un pachet hardware actualizat și de un software corespunzător, cunoscut sub denumirea de TR-3, care să poată prelua diferitele caracteristici ale configuratiei Block 4. Cu toate acestea, dezvoltarea acestui nou sistem TR-3 a fost și este încă afectată de mai multe amânări.

Pachetul de modernizări pe care le aduce standardul Block 4 are că scop să permită avioanelor F-35 să transporte mai multe arme, să fie echipate cu noi senzori și să beneficieze de o îmbunătățire substanţială a capacităților generale. Sursa foto: BAE Systems.

Vechimea și condițiile flotei existente de avioane F-35, precum și limitările actualelor configurații utilizate pentru testare, în special în centrele de testare, creează dificultăți serioase. În ianuarie 2023, un avion de testare F-35 echipat cu sistemul TR-3 a efectuat primul său zbor. Sunt în curs de desfășurare planuri de creare a unei escadrile de testare specifică pentru TR-3, formată din șase avioane F-35 Joint Strike Fighters.

Nu este un secret că programul F-35 a întâmpinat unele obstacole, iar aceste obstacole au dus la creșterea costurilor. De fapt, problemele legate de TR-3 au provocat o creștere a cheltuielilor cu încă un miliard de dolari.

Doar pentru a vă face o idee despre enormitatea acestui proiect, costul preconizat pentru întregul program F-35, programat să se încheie în anii 2070, se ridică la suma uriașă de 1,7 trilioane de dolari, potrivit Government Accountability Office [GAO]. Toate aceste cifre au fost dezvăluite în timpul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, în decembrie, de către Donald Norcross, un democrat american din statul New Jersey.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel