În locul 'războiului nuclear de toamnă', Rusia a efectuat 'un război nuclear de iarnă', ceva mai modest

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat recent că militarii ruși au efectuat, sub conducerea comandantului suprem al Forțelor Armate, președintele Vladimir Putin, un antrenament de conducere a Forțelor Nucleare Strategice.

 

Date cunoscute

 

În timpul manevrelor, au fost desfășurate activități ale echipajelor instalațiilor de lansare ale Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN), ale Aviației Strategice și unui submarin nuclear al Flotei de Nord. 

Lansări de instrucție și luptă ale unei rachete balistice intercontinentale, unei rachete balistice cu lansare de pe submarin și a unor rachete de croazieră de mare precizie cu bazare aeriană au fost efectuate de pe Cosmodromul Plesetsk, din acvatoriul Mării Barents și cu avioane Tu-160 și Tu-95MS, care au decolat de pe aerodromurile Engels și Ukrainka. Atacurile de instrucție cu rachete strategice au fost efectuate asupra unor ținte din poligonul Kura (Peninsula Kamchatka) și Pemboy (Republica Komi).

 

Forma de desfășurare a activităților

 

Prin analogie cu exercițiul de comandament și stat major al Forțelor Nucleare Strategice “Grom-2019”, multă lume a denumit activitățile din acest an “Grom-2020”, ceea ce nu este chiar corect. Activitățile nu au purtat un nume de cod, iar statutul lor a fost altul, fiind vorba despre un antrenament și nu de un exercițiu.

Exercițiile de toamnă ale Forțelor Nucleare Strategice au loc în fiecare an și, de-a lungul timpului, au primit tot felul de denumiri la trupe, în rețelele de socializare sau în presă. Li s-a spus “război nuclear de șapte ore”, prin analogie cu celebrul exercițiu “Scutul” al Forțelor Nucleare atât strategice, cât și nestrategice desfășurat în URSS în 1982 și care a primit o astfel de denumire în Occident, “focuri de toamnă”, “război nuclear de toamnă” și în multe alte feluri.

Acestea au loc la sfârșitul perioadei de instrucție de vară și reprezintă etapa lor finală. De obicei, acest lucru se întâmplă în luna octombrie. Denumirile lor nu au fost dezvăluite înainte, cu excepția anului 2019. Exercițiile pot fi asociate cu principalele exerciții ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, care se desfășoară în fiecare an, adică “Caucaz”, “Centru”, “Est” și “Vest”, unde Forțele Nucleare, atât cele strategice, cât și nestrategice sunt implicate, de obicei, fără lansări reale de rachete.

 

Exercițiul de comandament și stat major “ultimul argument al regelui”

 

La exercițiul de comandament și stat major participă majoritatea efectivelor Forțelor Nucleare Strategice, inclusiv forțele aflate în serviciul de luptă. De asemenea, sunt implicate și trupele regulate, de la diverse mari unități și unități militare cu destinație specială (Spetsnaz) la Trupele de Rachete și Artilerie, Aviație, Trupele de Apărare Antiaeriană de la Forțele Terestre sau Trupele de Rachete Antiaeriene de la Forțele Aerocosmice.

Sunt alarmate nu numai regimentele RVSN, care aplică diverse scheme de desfășurare în secret a unor grupuri mobile în păduri sau lucrează la amplasarea ogivelor pe platformele purtătoare (bineînțeles că aceste antrenamente nu se desfășoară în condiții reale), ci și componenta maritimă a Forțelor Nucleare Strategice și forțele de asigurare a acestora. De asemenea, sunt implicate FSB și Trupele Gărzii Naționale, precum și mulți alții, inclusiv agențiile guvernamentale locale.

Desigur, în cadrul Forțelor Nucleare Strategice se desfășoară exerciții mai mult de o dată pe an. Pe tot parcursul anului, au loc exerciții cu regimentele grupărilor mobilă și staționară ale RVSN, precum și cu forțe ale Aviației cu rază lungă de acțiune sau Forțelor Navale. Dar, amploarea acestora este adesea mai mică, cu toate că implicarea anumitor formațiuni militare și ale altor structuri de forță poate fi la același nivel ca în cazul exercițiului de comandament și stat major.

La exercițiul de comandament și stat major există un nivel complet diferit de planificare a evenimentelor și de implicare a statelor majore. Desigur că, nu totul se desfășoară ca într-o situație reală, de aceea este și vorba despre un exercițiu de comandament și stat major.

Există un nivel și o participare diferită a conducerii politico-militare de vârf a țării, iar președintele, în calitate de comandant suprem, nu numai că „supraveghează formal” exercițiile, ci și participă activ la acestea, jucându-și rolul în luarea deciziilor, atât la începutul unui război global virtual, cât și în tranziția lui către o fază nucleară. Este vorba despre acele decizii pe care numai el le poate lua, alegând, desigur, dintre diferitele opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor și utilizarea potențialului nuclear al statului pe cea pe care o consideră necesară. Același lucru este valabil și pentru ministrul apărării sau șeful Statului Major General.

 

Enigmele amânării exercițiului de comandament și stat major

 

Toată lumea se aștepta ca și în 2020, exercițiul să se desfășoare, ca în fiecare an, în luna octombrie. Acest lucru însă nu s-a întâmplat și au apărut tot felul de speculații despre faptul că „războiul nuclear de toamnă” fie a fost anulat, fie se va desfășura mai târziu.

Înainte de începerea evenimentului din 09 decembrie, în cercurile de experți și la nivelul analiștilor s-a spus că motivele din cauza cărora exercițiul nu s-a desfășurat la timp sunt reprezentate de omniprezentul coronavirus ori de alegerile de la „partenerii americani”, considerați în continuare „inamicul potențial numărul unu”. Potrivit specialiștilor, în SUA exista deja o situație tensionată cu alegerile, iar Kremlinul a decis să nu provoace probleme suplimentare și a amânat „războiul”. Cu toate acestea, versiunea mai credibilă a fost cea reprezentată de coronavirus și situația economică asociată cu el.

 

Antrenamentul de comandament și stat major

 

Antrenamentul de comandament și stat major este un lucru diferit de exercițiul de comandament și stat major, dar impactul informațional este același.

În toamna acestui an, nu a mai avut loc un exercițiu de comandament și stat major de conducere a Forțelor Nucleare Strategice. În locul lui s-a ținut un antrenament de comandament și stat major, care, de obicei, se desfășoară în primăvară, dar nu întotdeauna. Pe de o parte, diferențele dintre cele două evenimente sunt semnificative, dar, pe de altă parte, acestea nu diferă foarte mult.

Din punctul de vedere al impactului informațional, diferențele nu sunt mari și pare că sunt reprezentate doar de numărul lansărilor de rachete strategice. Publicul neavizat vede pe Twitter sau pe You Tube cum sunt lansate rachetele și i se pare că s-a întâmplat același lucru. Însă, în ceea ce privește activitatea Forțelor Nucleare în sine, există mult mai multe diferențe. În cadrul antrenamentului de comandament și stat major nu sunt afectate toate Forțele Nucleare strategice și nestrategice și nu sunt atrase toate structurile de sprijin, precum Direcția Principală 12 a Ministerului Apărării. Participarea este mai modestă atât la RVSN, Aviația Strategică sau Forțele Navale. În același timp, activitățile se desfășoară mai mult pe hârtie și pe computer decât în teren.

Și încă un lucru. Întotdeauna la exercițiile din toamnă există două părți. Vestul și Estul sunt trupele Roșii, iar Nordul și Sudul trupele Albastre. Pot fi făcute și alte combinații, dar, în orice caz se știe foarte clar cine este adversarul și care sunt trupele proprii. Și o parte din Statul major lucrează pentru trupele proprii, iar altă parte pentru „băieții răi de peste ocean”.

 

Antrenament în două părți

 

În prima parte a antrenamentului din 09 decembrie, a fost lansată o rachetă Yars, într-o modificare neidentificată (Yars, Yars-S sau Yars-M), cu o instalație mobilă, de pe Cosmodromul Plesetsk și o rachetă Sineva R-29RMU2.1 cu echipament de luptă Liner de pe submarinul K-44 Karelia al Flotei de Nord. Ambele lansări au fost făcute asupra poligonului Kura din Peninsula Kamchatka. De asemenea, au fost efectuate două lansări de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune cu bazare aeriană (H-55MS de pe un bombardier strategic Tu-160 de la divizia de bombardiere grele din Engels și H-101, care a imitat o lovitură termonucleară cu racheta H-102, de pe un bombardier Tu-95MS modernizat de la baza aeriană Ukrainka. Lansări de rachete Kalibr sau rachete ale complexului Iskander-M (cvasi-balistice sau rachete de croazieră 9M728 ori 9M729) fie nu au existat, fie nu s-a informat despre ele.

Ca un lucru interesant, a existat și partea a doua a antrenamentului. Pentru perioada 11-14 decembrie era dată o notificare (NOTAM) de la Flota din Oceanul Pacific, care se presupunea că va include  lansarea unei rachete R-29RKU-02 de la bordul submarinului Ryazan. Până la urmă, pe 12 decembrie, a fost efectuată lansarea unei salve de patru rachete R-30 Bulava asupra unor ținte din poligonul Chizha din nordul Rusiei. Cel mai probabil, a fost simulată o lansare în cadrul celui de-al doilea sau al treilea atac, după cercetarea suplimentară a țintelor, de către forțele supraviețuitoare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel