În China, o machetă din beton a unui portavion și un avion stealth sugerează o nouă versiune a J-31, copia chineză pentru F-35

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Shenyang FC-31, cunoscut și sub numele de J-31 sau J-35
Shenyang FC-31, cunoscut și sub numele de J-31 sau J-35

China își extinde masiv flota navală și are ca țintă cel puțin trei portavioane dar și avioane cu tehnologie ”stealth”.

Dezvoltată în umbra avionului J-20 Chengdu, aeronava FC-31 Shenyang poate fi asul din mânecă al Chinei. J-20 a intrat deja în serviciu cu Forțele Aeriene Chineze (PLAAF) și este, în linii mari, echivalentul lui F-22 Raptor.

Între timp J-31, cunoscut și sub denumirea de FC-31 Gyrfalcon FC-31, este văzut ca o alternativă mai ieftinăm dar mai puțin capabilă, cu toate că noul avion stealth ar trebui să fie un răspuns pentru F-35. Și pentru că este un proiect privat al Shenyang Aircraft Corporation nu beneficiază de sprijin guvernamental, se arată într-o analiză efectuată de Naval News.

În timp ce accentul a fost pus pe potențiale exporturi, acum se pare că J-31 ar putea reprezenta o schimbare pentru Marina chineză (PLAN). Există indicii solide că J-31 și nu J-20, va fi următorul avion de luptă pentru portavion.

J-31 este un avion de dimensiuni medii, în mare din aceeași clasă ca F/A-18E Super Hornet, F-35B sau Rafale și MiG-29K Fulcrum, aeronave folosite de portavioane.

În termeni generali, acesta este cel mai apropiat de F-35 și este adesea comparat cu acesta. Aspectul său este mai degrabă un mixt între F-35 și F-22 Raptor.

Pe parcursul dezvoltării sale, de la primul său zbor din 2013 au fost dezvoltate trei prototipuri. Cel mai recent zbor a fost în 2020, acest lucru conducând la ideea că se apropie de producția de serie.

J-31 dispune de un compartiment intern pentru arme la fel ca F-22. Aceasta poate transporta racheta aer-aer cu rază medie de acțiune PL-15. La fel ca F-35, pot fi montate arme suplimentare sub aripi. 

Motivul pentru care vorbim acum cu mai multă încredere despre perspectiva unui J-31 este ... un portavion din beton. Portavionul este evident un fals, este construit pe malul lacului Huangjia și este folosit pentru testarea viitoarelor echipamente.

2. -imagine fara descriere- (portavion-din-beton-wuhan-china_49061700.jpg)

Sursa foto: Google Earth

În ultimele săptămâni a apărut pe suportul de beton un model de avion de dimensiuni ale unui avion stealth. Pe baza fotografiei disponibile, sursa citată crede că aceasta reprezintă o versiune viitoare a avionului J-31.

Macheta de beton este un portavion la scară naturală și a fost construit la Wuhan în urmă cu peste 10 ani.

 

Este folosit ca bază de dezvoltare și evaluare, unde sunt testate cele mai elementare caracteristici de proiectare. Construirea de portavioane, chiar și în China, este teribil de costisitoare.

Aplicația DefenseRomania vă aduce cele mai importante știri ale zilei, totul cu un singur click

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel