În cele din urmă India va achiziționa cele 30 de drone MQ-9 Reaper de la SUA

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit publicație indiene Business Standard, armata indiană va fi întărită cu 30 de drone grele de cercetare și atac MQ-9 Reaper, achiziționate de la compania americană General Atomics.

Acordul va fi semnat în cursul lunii aprilie 2021, va costa aproximativ 3 miliarde de dolari și, foarte probabil, prevede achiziționarea a câte 10 drone  MQ-9 în variante specifice celor trei categorii de forțe armate indiene (terestre, navale și aeriene).

Achiziția UAV-urilor are ca scop extinderea capacității de luptă a armatei indiene, pe fondul relațiilor tot mai tensionate cu China, întrucât dronele deținute în prezent pot fi utilizate doar pentru supraveghere și recunoaștere.

În noiembrie anul trecut, îngrijorată că tensiunile la frontiera cu China se vor transforma într-un conflict militar și pentru a-și spori supravegherea asupra regiunii Oceanului Indian, India a închiriat de la SUA două aeronave MQ-9B Sea Guardian fără armament, pentru un an, cu posibilitatea de a prelungi perioada cu încă un an.

În cele din urmă, potrivit business-standard.com, dronele nu ar mai fi fost dislocate la baza aeronavală Rajali, din Tamil Nadu, întrucât Forțele Aeriene indiene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la zborurile peste graniță coordonate de personal din cadrul armatei SUA.

În iunie 2017, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a 22 de drone către India, la un preț de 2-3 miliarde de dolari, pe care India l-a considerat la acel moment exagerat de mare. În urma negocierilor, SUA au oferit 30 de drone, iar administrația Trump a insistat pentru finalizarea contractului în pofida reținerii manifestate de partea indiană.

În prezent însă, se pare că situația regională de securitate, în special relațiile cu China și Pakistan, au determinat India să se decidă, iar secretarul american al apărării, Lloyd Austin, este așteptat să viziteze India chiar în această lună, foarte probabil în contextul perfectării contractului celor 30 de drone MQ-9 în diferite variante.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel