ICEYE face diferența: Armata ucraineană a descoperit și distrus peste 7.000 de ținte cu ajutorul satelitului SAR

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata ucraineană are acces rapid la imagini satelitare extrem de precise în războiul cu Rusia. Potrivit unui contract cu furnizorul finlandez ICEYE, guvernul ucrainean are permisiunea de a folosi un satelit radar (SAR) non-stop care oferă imagini inclusiv pe timp de noapte sau când sunt nori.

În cele aproape 5 luni de când are acces la un satelit radar (SAR), graţie unei campanii de strângere de fonduri, serviciul militar de informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a verificat aproape 1.000 de locații ale forțelor rusești în teritoriile ucrainene ocupate și în Federația Rusă.

Serviciul de informații al apărării din Ucraina (GUR) a publicat un raport care arată rezultatele obținute datorită ICEYE - utilizarea de sateliți cu fonduri donate de cetățeni din Ucraina și din străinătate. ICEYE deține în prezent cea mai dezvoltată tehnologie de imagistică prin satelit radar din lume.

Potrivit serviciului de informații, în ultimele cinci luni, de când satelitul a intrat în serviciu, au fost fotografiate aproape 1.000 de locații ale forțelor ruse de ocupaţie, au fost reperate 360 de corturi și peste 7.321 de vehicule și echipamente speciale - multe dintre acestea au fost distruse datorită datelor furnizate de imaginile prin satelit.

Satelitul SAR este operat de ICEYE. În plus, ICEYE oferă acces la constelația sa de sateliți SAR, permițând Forțelor Armate Ucrainene să primească imagini de înaltă rezoluţie din satelit.

Conform informaţiilor apărute în presă, s-au strâns aproximativ 600 de milioane de grivne (16,2 milioane de dolari), care erau de fapt destinate cumpărării de drone de luptă Bayraktar. Atunci când producătorul a donat dronele, cu fondurile strânse a fost achiziţionat accesul la utilizarea satelitului.

De remarcat că, în calitate de departament al Ministerului ucrainean al Apărării, Serviciul de Informații al Apărării este responsabil, printre alte atribuții, de colectarea de informații privind pozițiile forțelor ruse de ocupaţie în Ucraina și activitatea ostilă a acestora în cadrul Federației Ruse.

Pentru a-i ajuta în acest sens, Ministerul ucrainean al Apărării a oferit acces Serviciului de Informații al Apărării la satelitul ICEYE, începând cu 24 septembrie.

Campania de crowdfunding care a permis achiziționarea satelitului ICEYE s-a încheiat pe 25 iunie 2022 și a avut ca scop inițial achiziționarea dronelor de atac Bayraktar TB2.

Cu toate acestea, pe 18 august 2023, organizatorii campaniei de donații au anunțat că au reușit să ajungă la un acord cu compania ICEYE pentru a achiziționa un satelit pentru Ministerul Apărării din Ucraina și acces timp de un an la întreaga constelație de sateliți cu tehnologie SAR (Synthetic Aperture Radar) care îi permite să monitorizeze suprafete intinse de teren indiferent de condițiile meteo, ziua și noaptea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel