Hegemonia Chinei. Kissinger: Pentru prima oară în istoria sa, SUA au în față un adversar comparabil. Rușii nu le-au făcut față americanilor

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Henry Kissinger a abordat în cadrul unui interviu problema reprezentată de hegemonia Chinei. Fostul sercretar de stat american spune că deși nu e adeptul unei cruciade împotriva Chinei, SUA trebuie să ia măsuri pentru a opri ascensiunea acesteia. Kissinger consideră China un adversar comparabil cu SUA, precizând că e prima dată în istorie când americanii se confruntă cu un asemenea scenariu.

În opinia lui Henry Kissinger, în timpul Războiului Rece, sovieticii nu s-au putut ridica la nivelul SUA, mai ales din punct de vedere economic. Acest lucru este total diferit în ceea ce privește China. Tocmai din această cauza în diplomația americană putem întâlni sindromul nostalgiei Războiului Rece.

Kissinger a abordat problema hegemoniei Chinei, într-un interviu acordat celor de la Business Insider. Kissinger, în vârstă de 97 de ani, dar foarte  lucid și cu o vastă experiență, transmite că și în cazul în care SUA vor reuși să oprească hegemonia Chinei, America va trebui să învețe să coexiste cu un asemenea stat.

„Administrația de a Washington încearcă din răsputeri să mențină relația (n.a. - cu China) în limite acceptabile. Dar se confruntă acum cu situația în care opinia publică e convinsă că China nu mai este doar o țară aflată într-o ascensiune rapidă, lucru care este de altfel adevărat, ci și că Beijingul este un dușman inerent și că, prin urmare, misiunea noastră principală este să confruntăm China și să-i reducem capacitatea de a deveni o putere mondială”, e de părere Kissinger.

 

Nostalgia Războiului Rece. Rușii nu au putut face față americanilor, iar SUA se confruntă pentru prima dată în istorie cu un adversar comparabil: China

 

„Dar China a fost o țară importantă de mii de ani. Și în diferite perioade istorice. Ascensiunea Chinei nu ar trebui să fie surprinzătoare. Consecința e că America, pentru prima dată în istoria sa, se confruntă cu un stat cu capacități economice potențial comparabile și cu o mare abilitate istorică în dezvoltarea relațiilor internaționale. Nu a fost cazul sovieticilor. Ei erau inferiori Statelor Unite în ceea ce privește capacitățile militare și nu aveau deloc o poziție economică care să îi avantajeze internațional. Deci, în ceea ce privește criza actuală, există aproape o nostalgie pentru problemele reprezentate din timpul Războiului Rece”, a precizat Henry Kissinger, potrivit sursei citate.

Conform unor estimări ale analiștilor, în 2028 există riscul ca China să depășească Statele Unite ale Americii și să devină principala economie la nivel mondial.

Henry Kissinger este una din cele mai importante voci în geopolitică. El este laureat al premiului Nobel pentru Pace, fost secretar de stat al Statelor Unite și consilier pe probleme de securitate națională în timpul administrațiilor republicane conduse de Richard Nixon și Gerald Ford.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel