Grecia este de acord să desfășoare o baterie de rachete Patriot în Arabia Saudită

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Grecia analizează posibilitatea de a staționa o baterie antirachetă Patriot pe teritoriul Arabiei Saudite pentru a ajuta Regatul să-și sporească apărarea împotriva atacurilor cu rachete asupra infrastructurii sale critice, efectuate, în principal, de milițiile Houthi din Yemen care se bucură de un puternic sprijini din partea Iranului.

Vorbind în fața Comisiei pentru Relații Externe și Apărare din Parlamentul grec, ministrul de externe Nikos Dendias a declarat că cele două țări sunt aproape de semnarea unui acord privind statutul forțelor - care va permite ca personalul militar elen să fie staționat în Arabia Saudită - atât timp cât sistemul Patriot rămâne pe teritoriul acestui stat, potrivit Arab News.

El a insistat asupra faptului că sistemul Patriotul este un sistem defensiv, nu ofensiv, exprimandu-și disponibilitatea de a efectua o vizită oficială la Riyad pentru a încheia acest acord. „Țara noastră nu a urmărit și nu urmărește niciodată o politică agresivă”, a clarificat Dendias.

Dendias a discutat cu omologul său saudit prințul Faisal bin Farhan despre transportul sistemului Patriot, dar și despre consolidarea legăturilor bilaterale în domeniul apărării, în ianuarie 2020, când acesta din urmă a vizitat Atena.

Amintim că publicația noastră a scris încă din 17 ianuarie 2020 că Atena și Riyadul au purtat discuţii despre desfășurarea de rachete antiaeriene Patriot ale Forțelor Aeriene Elene în Arabia Saudită

Transferul sistemului Patriot a fost întârziat din cauza pandemiei de COVID-2019, dar, la începutul acestei luni, cei doi oficiali au discutat modalități de a accelera procesul de desfăşurare a acestui sistem pe teritoriul Arabiei Saudite.

Politicile şi interesele agresive ale Turciei în estul Mediteranei au determinat Grecia să se angajeze activ în discuții bilaterale cu țări arabe precum Arabia Saudită și Emirtatele Arabe Unite (EAU), atât la nivel diplomatic, cât și militar.

În noiembrie, Grecia și EAU au semnat un tratat de apărare reciprocă pentru a se proteja împotriva unor eventuale amenințări de securitate, în timp ce cele două țări au organizat exerciții militare comune.

Discuțiile dintre Riyadh și Atena cu privire la livrarea unei baterii Patriot au început încă de anul trecut. Planul este ca sistemul Patriotul să fie însoțit de aproximativ 40 de militari greci, iar Riyadul va acoperi costurile de transport și de modernizare a bateriei.

Patriot este considerat unul dintre cele mai bune sisteme antirachetă din lume. Radarul său poate acoperi o suprafață de până la 170 km, în timp ce se poate angaja să lovească ținte într-un interval de până la 150 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel