Grecia solicită Germaniei să suspende exporturile de arme către Turcia. Berlinul se face că nu aude

S.I. Catalin |
Data publicării:

Guvernul de la Atena a cerut, la începutul acestei săptămâni, Germaniei, Italiei și Spaniei să suspende exporturile de echipamente militare către Turcia, potrivit ziarului grec Kathimerini.

Ministrul grec de externe Nikos Dendias a înaintat o scrisoare către omologilor săi din Germania, Italia și Spania, solicitându-le să suspende exporturile de echipamente militare către Turcia.

Dendias a făcut trimitere în scrisoarea să la acțiunile provocatoare ale Turciei, precizând că Ankara a creat haos şi instabilitate în Marea Egee și estul Mediteranei prin mijloace militare.

Deasemenea, ministrul grec de externe, a făcut trimite în solicitarea să la o decizie a Consiliului European prin care se impune statelor membre UE să suspende exporturile de echipamente militare către țările care îl utilizează pentru acțiuni agresive sau pentru a provoca destabilizarea unei regiuni, ceea ce este valabil în cazul Turciei.

Dendias a cerut, în special, ministrului german de externe Heiko Maas să nu elibereze permise pentru exporturile de armament care presupun livrarea unor submarine, fregate, aeronave și componente pentru modernizarea unor vehiculele blindate, mai precizează ziarul grec Kathimerini.

Între Berlin şi Ankara există un acord pentru realizarea a șase submarine bazate pe clasă Type 214, acestea fiind construit, conform înţelegerilor, în şantierele navale din Turcia, în colaborare cu firma germană Thyssenkrupp Marine Systems. Guvernul german a aprobat vânzarea de piese pentru submarine încă din anul 2009, iar construcția primului submarin TCG Pirireis a început în 2015.

Anul trecut, vânzările de arme către aliatul Turcia, au totalizat 242,8 milioane de euro (285 milioane dolari), ceea ce a reprezentat o treime din exportul de armament pe care industria de apărare din Germania l-a realizat.

 

Berlinul se face că nu aude

 

Germania a răspuns evaziv solicitării Atenei de a suspenda exportul de echipament militar către Turcia, din cauza politicilor agresive ale Ankarei în regiune, Ministerul de Externe al țării afirmând că guvernul federal respectă „o politică restrictivă și responsabilă de export de arme”, precizează cotidianul Greek City Times.

Ministerul german de externe ar fi spus că licențele pentru vânzarea de arme către Turcia sunt acordate „după o analiză atentă și prin prisma parametrilor politicii externe și de securitate”.

Ministerul a adăugat că numărul licențelor pentru exportul de arme către Turcia este „foarte mic”.

Vânzările de arme ale Germaniei către Turcia, în special cele privind submarinele din Clasa Type 214, vin într-un moment în care turci amenință să invadeze insulele grecești și prin revendicările sale maritime Ankara încalcă drepturile suverane ale ale Greciei.

Astfel, Germania rămâne una dintre puținele țări din UE care continuă să blocheze sancțiunile împotriva Turciei pentru încălcarea repetată a drepturilor suverane ale Greciei și Ciprului, ambele state membre ale UE.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel