Un document clasificat, făcut public dintr-o eroare, arată că Grecia vrea să renunţe la toate sistemele ruseşti de rachete Tor-M1 și Osa-AK

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul grec a anulat finanțarea programelor militare care aveau ca obiectiv mentenanţa sistemelor de apărare antiaeriană de tip sovietic aflate în dotarea armatei elene.

Acest lucru a devenit cunoscut datorită publicării eronate a unui document clasificat de către parlamentul elen.

Ministrul grec al Apărării Naționale, Nikos Dendias, a declarat într-un document clasificat că nu vor exista noi contracte pentru achiziționarea de piese de schimb și lucrări de mentenanţa pentru sistemele de apărare antiaeriană Tor și Wasp.

Un fragment din documentul distribuit de parlamentul elen, care conține o poziție privind finanțarea reparațiilor sistemelor antiaeriene, a fost publicat de site-ul Pronews.

Sistemele antiaeriene Tor-M1 și Osa-AK urmau să fie reparate de către specialiști ruși. Contractul pentru întreținerea acestor sisteme antiaeriene în ar fi trebuit să aibă o valoare de 102 031 092 de euro.

O astfel de decizie poate fi un semn al refuzului armatei elene de a opera aceste sisteme, din cauza stării lor tehnice. Jurnaliștii greci sugerează că sistemele ar putea fi transferate în Ucraina prin intermediul unor țări terțe.

Anterior, autorităţile elene au respins o solicitare înaintată de Kiev pentru a trimite în Ucraina sistemele de rachete TOR-Μ1 și Osa-AK din epoca sovietică. Grecia a  susţinut atunci că acestea ar putea fi încă necesare pentru forțele sale armate.

În total, Grecia are 21 de lansatoare autopropulsate Tor-M1 în serviciul armatei și al forțelor aeriene.

Sistemele antiaeriene au fost achiziționate din Federația Rusă în februarie 1999 pentru 552 de milioane de dolari. În special, contractul prevedea furnizarea de: 21 lansatoare 9A331-1 și 368 de rachete 9M331. Contractul a inclus, de asemenea, 5 vehicule de tip 9C737M.

În plus, sunt utilizate și 38 de lansatoare autopropulsate Osa. Acestea din urmă se regăsesc în dotarea armatei elene în două tipuri: 19 în versiunea Osa-AK și 20 modernizate la versiunea Osa-AKM.

Primele 12 Osa-AK au fost achiziționate în 1992 din Germania, împreună cu 924 de rachete 9M33M2 care au o rază maximă de acțiune de 10 km.

În 1998, alte 20 de sisteme de acest tip au fost achiziționate din Rusia, pentru 108 milioane de dolari, în versiunea "Osa-AKM", precum și 500 de rachete 9M33M2. De asemenea, în aprilie 2005, Rusia a oferit gratuit Greciei 7 sisteme Osa-AK.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel