Greșeala făcută de Moldova și Ucraina, aflate între Occident și Rusia. Dungaciu: Transnistria e un geamantan fără mâner

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat situația în care se află Republica Moldova și Ucraina.

Dan Dungaciu subliniază faptul că dacă azi NATO și UE nu se mai extind în Ucraina și Republica Moldova reprezintă o victorie strategică a Federației Ruse. Iar Moscova încearcă să amenajeze azi aceste spații, folosindu-se de federalizare, cu scopul de a bloca orice direcție a acestora spre Vest. 

„Din păcate, faptul că NATO și UE nu se mai extind în Ucraina și Republica Moldova reprezintă o victorie strategică a Rusiei. Ar fi fost o lovitură nu mortală, dar cu siguranță strategică. Acum se discută amenajarea acestor spații. Formula nu mai este de 'federalizare'. Diplomația rusă nu mai folosește cuvântul 'federalizare'. Aici cei care urmărim această problemă trebuie să fim foarte atenți. Federalizarea are o conotație negativă în mentalul public, astfel încât se vorbește de 'statut special'. De fapt e federalizare”, a precizat analistul de politică externă Dan Dungaciu.

 

Cum ar fi trebuit să joace Republica Moldova și Ucraina și ar fi pus presiune pe Occident. Transnistria, 'un geamantan fără mâner pentru sărmana Republică Moldova'

 

„Ideea cea mai bună a acestor state (n.r. - Republica Moldova și Ucraina), dacă erau mult mai pragmatice, ar fi fost să renunțe administrativ la teritoriile pe care nu le controlează. Ucraina ar fi trebuit să spună că 'punem o frontieră administrativă (n.r. - în zona ocupată), nu o cedăm, dar nu ne mai interesează'. Republica Moldova în același timp să spună: 'Transnistria nu o controlăm noi, e prea mare pentru noi, dacă Occidentul vrea să se înțeleagă cu Rusia, noi suntem prea mici. Frontiera administrativă nu o cedăm, dar nu ne mai interesează și negociem cu UE ca și cum aceste teritorii nu există. Să le ia Rusia și să le plătească'”, precizează Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, la DC News TV.

În aceste condiții, Dan Dungaciu e de părere că cele două state ar fi pus presiune pe Occident. Iar azi, Occidentul nu ia în calcul integrarea lor în condițiile în care au dispute teritoriale. Pentru că, în cazul Ucrainei și problema Crimeei, acest lucru ar însemna în mod categoric un conflict militar cu Federația Rusă.

„Atunci se deschideau spre Occident și puneau presiune pe Vest. Azi Occidentul se întreabă cum vor aceste state în NATO când au conflicte teritoriale. Cum să intri în NATO cu Crimeea, ar însemna un război cu Rusia”, a subliniat analistul de politică externă.

„Sărmana Republică Moldova, are Transnistria, un geamantan care nu are mâner. Republica Moldova vrea să plece, dar are un geamantan care nu are mâner. Iar Republica Moldova stă de 30 de ani lângă Transnistria, se uită la ea, nu are ce să facă, dar stă acolo în loc să fi plecat demult”, a conchis Dan Dungaciu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel