Godzilla se naște în Asia. Noul avion de luptă de generația a 6-a Godzilla va dispune de rachete aer-aer fabricate în Japonia

Darius Muresan |
Data publicării:
Imagine concept a viitorului avion de generația a 6-a a Japoniei. Foto: Brad Covington/Flickr and Japanese Ministry of Defense/Wikiwand via Interesting Engineering
Imagine concept a viitorului avion de generația a 6-a a Japoniei. Foto: Brad Covington/Flickr and Japanese Ministry of Defense/Wikiwand via Interesting Engineering

Viitorul avion de generația a 6-a, denumit neoficial Godzilla, proiect care ar putea unifica două alte mari proiecte, începe să prindă contur. 

Japonia se află implicată programul dezvoltării avionului de luptă FX, de generația a 6-a, menit să înlocuiască avioanele F2.

Deși similar din punct de vedere al designului cu F-16 Fighting Falcon, F2 are destul de multe diferențe față de "fratele său american". De exemplu, aripile lui F2 sunt cu 25% mai mari decât cele ale lui F-16.

În acest sens  guvernul japonez a luat decizia oficială de a coopera pentru a dezvolta un avion de luptă de ultimă generație cu Marea Britanie și Italia. 

Decizia va însemna probabil fuzionarea proiectului condus de britanici - Tempest, privind avionul viitorului, cu programul de luptă FX al Japoniei.

Marea Britanie va deține astfel un rol mai pronunțat în Asia de Sud-Est, iar Japonia își adaugă noi parteneri de securitate care o pot ajuta să contracareze puterea militară în creștere a Chinei.

 

Godzilla se naște în Asia și ar putea integra rachete aer-aer produse de industria de apărare din Japonia

 

2. Concept Te... (tempest_56697400.jpg)

Concept Tempest. Sursă foto: BAE Systems

Cert e că în dezvoltarea viitorului avion japonez de generația a 6-a, fie că vom vorbi de fuziune între Tempest și FX, fie că japonezii vor merge pe drumul lor, este pentru prima dată când SUA nu vor mai fi o țară producătoare de arme japoneze. 

Momentan denumirea dată de presă noului avion Godzilla se referă la ambele programe în care țara soarelui răsare ar putea fi implicată.

Publicația Kyodo News, citată de Interesting Engineering, scrie că mult așteptatul avion de luptă de generația a 6-a Godzilla ar putea integra rachete aer-aer de ultimă generație fabricate de industria de apărare din Japonia.

Presa japoneză citează surse din cadrul proiectului. Astfel, Japonia și Marea Britanie au realizat un studiu care a conchis că o rachetă aer-aer dezvoltată de industria japoneză ar avea un cost mai mic în comparație cu racheta aer-aer Meteor, de fabricație europeană. Ușa rămâne deschisă ca în viitor Godzilla să integreze și alte rachete aer-aer.

Japonia a lansat programul FX în 2022, pe care l-a anunțat în 2020. Japonia, Italia și Marea Britanie intenționează să dezvolte primul lot de avioane în jurul anului 2035.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel