Gigantul american Lockheed Martin va transfera tehnologie în România unde va produce baterii GridStar Flow (de flux redox) folosite inclusiv în zona militară

Darius Muresan |
Data publicării:
Imagine concept GridStar Flow. Photo source: Lockheed Martin
Imagine concept GridStar Flow. Photo source: Lockheed Martin

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, cu ocazia vizitei în Statele Unite ale Americii, o scrisoare de intenţie cu Lockheed Martin, acesta fiind un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producţie a bateriilor GridStar Flow (baterie de flux redox) în România.

Sebastian Burduja a explicat și faptul că aceste baterii reprezintă o tehnologie de ultimă generație e stocare a energiei la scară largă pentru aplicaţii utilitare, comerciale, industriale şi militare.

"Cu prilejul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, am semnat la Boston o scrisoare de intenţie cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospaţial, militar şi energetic. Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producţie a bateriilor în România. Şi nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generaţie produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluţie inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicaţii utilitare, comerciale, industriale şi militare.

Este o tehnologie rentabilă şi eficientă pe termen lung, cu o durată de viaţă operaţională de 20 de ani şi care, foarte important, nu depinde de materii prime critice şi este prietenoasă cu mediul", a scris ministrul, duminică, pe pagina sa de Facebook.

 

Gigantul american Lockheed Martin caută parteneriate strategice pentru bateriile GridStar Flow 

 

2. Ministrul ... (sebastian-burduja-lockeed-martin_91314800.jpg)

Ministrul Sebastian Burduja, în timpul semnării acordului cu Lockheed Martin pentru dezvoltarea în România a bateriilor GridStar Flow. Photo source: Sebastian Burduja @OfficialFacebook

Burduja a subliniat că firma americană caută să stabilească parteneriate strategice pentru a dezvolta capacităţi de producţie GridStar Flow pe pieţele din întreaga lume.

"Au ales să exploreze România datorită poziţiei strategice, a capacităţii de producţie, a competenţelor inginerilor noştri, dar mai ales pentru că avem potenţialul de a deveni lider european în domeniul securităţii energetice şi al stocării energiei pe termen lung. Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu şi exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am vazut cu ochii noştri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcţionează perfect, la standardele Lockheed Martin.

Putem astfel dezvolta în ţara noastră o unitate de producţie care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în Uniunea Europeană şi în regiune. Stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic naţional, în contextul creşterii ponderii de producţie intermitentă a energiei din surse regenerabile", a explicat ministrul Energiei.

El a reamintit că încă din perioada fostului său mandat de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării a colaborat cu Lockheed Martin, compania americană începând atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca pentru dezvoltarea soluţiilor bazate pe inteligenţă artificială.

"Este al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din întreaga lume, după laboratorul din Australia", a scris Sebastian Burduja pe reţeaua de socializare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel