Germania ar fi interesată să cumpere 90 de avioane Eurofighter şi 45 de aeronave FA-18

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata germană și-a propus să cumpere 90 de avioane Eurofighter de la Airbus plus alte 45 de aeronave FA-18 de la compania Boeing, ca parte a unui program de înzestrare militară ce presupune, printre altele, înlocuirea vechilor avioane de vânătoare Tornado, operate de Forţele Aeriene Germane (Luftwaffe).

Publicaţia germană Handelsblatt, citată de site-ul Defense World, a precizat că mai multe avioane de vânătoare Eurofighter și FA-18 urmează să intre în dotarea Forţelor Aeriene Germane începând cu anul 2025 și până în anul 2040.

De ce până în anul 2040? Publicaţia germană precizează că acesta ar fi anul în care Luftwaffe va începe să opereze viitorul avion de lupte franco-german FCAS (Future Combat Air System)

Programul de înzestrare, care cuprinde achiziţia celor 135 de aeronave, nu au fost încă aprobat de ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer. Predecesorul ei, Ursula von der Leyen (CDU), a preferat să accepte oferte nu mai pentru avioanele Eurofighter și F-18, alegând să ingnore şi să refuze orice posibilă achiziţie a unor aeronave de generaţia a V-a F-35, decizie care i-a înfuriat pe americani.

Anunțul că Luftwaffe va înlocui avioanele Tornado în 2025 a fost făcut public pentru prima dată în septembrie 2019. Berlinul a respins orice posibilitate de a achiziţiona avioane F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.

Refuzul Berlinului de a achiziţiona avioane F-35 a venit în urma presiunilor venite din partea companiilor germane de apărare şi a sindicatelor din acest sector, avertizând ca achiziţionarea unor avioane F-35, în loc de Eurofighter, ar duce la pierderea unor locuri de muncă, deoarece aproximativ 100.000 de oamenii lucrează în fabricile care produc avioane Eurofighter, dintre care 25.000 sunt în Germania, potrivit OvertDefense.com.

Alegerea unui avion de vânătoare american de generaţia a V-a, ca unic înlocuitor pentru Tornado, cum este F-35 ar fi fost şi o lovitură semnificativă pentru proiectul Future Combat Air System (FCAS), care este un program comun franco-german.

Achiziționarea atât a Eurofighter cât și a F-18 este un compromis acceptabil atât pentru părțile americane, cât și pentru cele europene. Se presupune că vor fi achiziționate două versiuni F-18: 30 de aeronave F / A-18F Super Hornet și 15 aeronave Growers EA-18G. Acestea din urmă sunt destinate să satisfacă nevoile Luftwaffe de război electronic, pe care Eurofighter nu este încă capabil să le îndeplinească.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel