Cu sacul plin de promisiuni, dar cu magaziile goale, Berlinul cere Suediei lansatoare și rachete pentru sistemul IRIS-T

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania și Suedia poartă în discuții cu privire la un nou pachet de sprijin cu tehnică de luptă pentru Ucraina, în baza căruia țara scandinavă ar putea furniza Kievului rachete antiaeriene și lansatoare pentru sistemele integrate germane de apărare aeriană IRIS-T, a după cum au informat persoane apropiate mediului de negociere a condițiilor în care se poate derula livrarea.

Germania dorește să cumpere de la guvernul suedez lansatoare mobile IRIS-T pentru a le trimite în Ucraina. Lansatoarele mobile sudeze ar ajuta forţele ucrainene să protejeze o arie mai largă de atacurile ruseşti.

”Germania a cerut Suediei să furnizeze lansatoare pentru un sistem de apărare aeriană compatibil cu IRIS-T”, au declarat sursele sub protecția anonimatului, precizând că negocierile ar permite inclusiv livrarea de rachete care pot fi folosite de sistemele germane IRIS-T livrate Ucrainei.

Germania intenționează să mai trimită Ucrainei încă trei sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T în acest an, după ce primul sistem a fost transferat încă din octombrie 2022. De altfel, compania germană Hensoldt a primit recent o comandă pentru radare de ultimă generație TRML-4D, a căror livrarea este preconizată să aibă în următoarele trei luni.

 

IRIS-T nu a a ajuns încă în dotarea Bundeswehr

Trebuie spus că Armata germană nu are încă în dotare sisteme IRIS-T, dar Berlinul pare foarte mulțumit de modul în care se comportă sistemul IRIS-T SLM pe câmpul de luptă, de vreme ce intenționează ca, după ce a va finaliza angajamentul privind livrarea în total a patru sisteme Kievului, să achiziționeze nu mai puțin de opt IRIS-T pentru propria armată.

Versiuni mai vechi ale sistemului IRIS-T au fost cumpărate anterior doar de Suedia și Norvegia.

Citește și: Calcul nemțesc: Berlinul va cumpăra două sisteme IRIS-T pentru fiecare complex antiaerian livrat Ucrainei

 

Tancuri Leopard și Stridsvagn 122 

Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia - Forsvarsmakten.se

Tot pe 3 februarie, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că țara sa a aprobat și exportul tancurilor principale de luptă Leopard 1, mai vechi, în Ucraina, după ce guvernul german aprobase anterior livrarea tancurilor mai moderne Leopard 2.

De partea cealaltă, ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson, a declarat că nu exclude trimiterea tancurilor sale Stridsvagn 122 în Ucraina, după cum a informat ziarul suedez Svenska Dagbladet încă din 25 ianuarie.

De asemenea, Suedia a promis că va oferi Ucrainei asistență militară suplimentară în valoare de 419 milioane de dolari, care include și tunurile autopropulsate Archer solicitate de mult timp de Kiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel