Germania şi Franţa vor construi împreună un avion de vânătoare de ultimă generaţie (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, și omologul său francez, Florence Parly
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, și omologul său francez, Florence Parly

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, și omologul său francez, Florence Parly, au semnat la 7 februarie un acord comun pentru producerea unui nou avion de vânătoare, potrivit Janes.com și Intelligent-Aerospace.

Companiile Dassault și Airbus au primit aprobarea și contractul aferent pentru demararea studiului de concept al avionului european FCAS (Future Combat Air System), din generația 6.

Von der Leyen a discutat despre amploarea proiectului, anunţând că firma franceză Dassault Aviation şi producătorul european Airbus au semnat deja un contract pentru elaborarea unui studiu pentru un sistem de luptă aerian comun.

(w670) 

Doi ani de negocieri şi pregătiri

Semnarea contractului este rezultatul a doi ani de activităţi de pregătire desfăşurate de Airbus, Dassault, Safran şi MTU. Compania franceză de electronice Thales şi producătorul european de rachete MBDA vor participa de asemenea la acest demers comun.

Noul avion ar urma să înlocuiască Rafale din Franța, Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania

Este un mare pas înainte pentru FCAS. Oficial, lucrările vor începe în 20 februarie. În comunicatul oficial dat publicității în acest sens se precizează, printre altele, că viitorul sistem de luptă va combina un avion de atac dintr-o generație ultra-performantă echipat cu armament nou și revalorizat cu sisteme fără pilot interconectate.

Noul avion de vânătoare este o componentă a Sistemului de Arme de Nouă Generaţie (Next Generation Weapons System - NGWS), în cadrul căruia avioane de vânătoare operate de piloţi lucrează împreună cu alte tipuri de arme noi şi ,,roiuri" de drone ce sunt conectate la sistemul respectiv printr-un aşa zis ,,nor de luptă".

Contracteul încheiat pe doi ani este estimat între 65 și 74 milioane de euro. Se presupune că aparatele din programul FCAS, menit să înlocuiasă până în 2040 aparatele Rafale și Eurofighter. Pentru motorul acestui avion al viitorului, compania franceză Safran și grupul german MTU Aero Engines vor lucra mână în mână.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel