Germania prelungeşte interdicţia privind exporturile de armament către Arabia Saudită

S.I. Catalin / 07 Martie 2019 / 09:39

Germania a anunţat miercuri că va prelungi unilateral până la sfârşitul lunii martie o interdicţie vizând transporturile de armament către Arabia Saudită, impusă din cauza îngrijorărilor generate de implicarea acesteia în războiul din Yemen şi în uciderea unui jurnalist.

Coaliţia de guvernare din Germania este supusă unor presiuni tot mai intense din partea Marii Britanii şi a Franţei - partenerii săi în proiecte de apărare care includ şi livrări de echipament militar - de a ridica interdicţia, riscând în caz contrar o afectare a credibilităţii sale comerciale, potrivit Rador.

Deja îngrijorat de implicarea saudiţilor în conflictul din Yemen, guvernul german, de coaliţie, a decis să interzică noi livrări de arme către Riad după ce jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis de agenţi saudiţi la Istanbul. Totodată, au fost oprite şi livrările din tranzacţii aprobate anterior.

,,Noi, guvernul, am decis să prelungim interdicţia de export până la sfârşitul lunii mai şi am făcut asta luând în considerare evoluţia evenimentelor din Yemen", a declarat în cursul unei conferinţe de presă susţinute la Berlin ministrul de externe, Heiko Maas.

,,Nu numai că nu vor fi eliberate noi permise până la sfârşitul acestei luni, dar nici tranzacţii aprobate anterior nu vor mai fi permise", a adăugat el. Decizia germană a pus sub semnul întrebării comenzi militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv un acord de 10 miliarde de lire sterline vizând livrarea către Riad a 48 de avioane de luptă Typhoon Eurofighter. Totodată, firme precum Airbus au renunţat la a mai folosi piese germane la unele dintre produsele lor.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy