Germania oferă Ucrainei unul dintre cele mai performante sisteme de artilerie: Obuzierul RCH 155 era de mult aşteptat de ucraineni

S.I. Catalin |
Data publicării:
Obuzier german RCH-155, sursă foto: KNDS.
Obuzier german RCH-155, sursă foto: KNDS.

În cadrul unui anunț important făcut de Ministerul german al Apărării la 17 februarie 2024, Germania s-a angajat să consolideze capabilitățile militare ale Ucrainei prin livrarea a încă 18 obuziere autopropulsate pe roți RCH 155. Această inițiativă marchează o creștere considerabilă a puterii de foc a artileriei ucrainene și reprezintă o continuare a sprijinului acordat de Germania Ucrainei pe fondul tensiunilor actuale din regiune.

La 17 septembrie 2022, s-a anunțat pentru prima dată că Ucraina va achiziționa 18 obuziere Boxer RCH 155 la un cost de 216 milioane de euro, fondurile fiind obținute prin intermediul unui ajutorul finaciar acordat de Germania. Cu toate acestea, s-a comunicat ulterior, în noiembrie 2023, că livrarea acestor obuziere de ultimă generație ar putea începe cel mai devreme abia la sfârșitul anului 2024.

RCH 155 se află în vârful de lance al tehnologiei în materie de artilerie, fiind unul dintre cele mai avansat obuziere autopropulsate pe roți de 155 mm. Achiziționarea de către Ucraina a acestor unități este de luat în seamă, deoarece va fi prima națiune care va achizționa obuziere RCH 155 pentru forțele sale armate, subliniind parteneriatul strategic și încrederea dintre Germania și Ucraina.

În urma achiziționării de către Ucraina, Germania a decis, de asemenea, să își îmbunătățească propriul arsenal militar cu obuzierul autopropulsat RCH 155. Armata germană a stabilit planuri de achiziționare a 168 dintre aceste unități de ultimă generație, cu scopul de a-și îmbunătăți semnificativ capacitățile de artilerie și de a-și moderniza forțele terestre.

Această cooperare bilaterală dintre Germania și Ucraina nu numai că întărește poziția defensivă a Ucrainei, dar semnifică, de asemenea, aprofundarea legăturilor și sprijinul reciproc dintre cele două națiuni în fața provocărilor de securitate regională.

RCH 155 reprezintă vârful de lance al tehnologiei sistemelor de artilerie, combinând precizie, mobilitate și putere de foc de neegalat pe câmpul de luptă. Acest sistem avansat de artilerie autopropulsată pe roți este montat pe șasiul vehiculului blindat Boxer.

Înarmat cu un tun de 155 mm/L52, RCH 155 este versatil în ceea ce privește compatibilitatea muniției, fiind capabil să tragă un spectru larg de muniții de 155 mm standard NATO. Această versatilitate îi permite sistemului să îndeplinească o gamă largă de misiuni, utilizând de la proiectile explozive la proiectile ghidate cu precizie pentru adaptabilitate în diverse scenarii operaționale.

Precizia sistemului este sporită și mai mult de un sistem avansat de control al focului, asigurând achiziția și angajarea rapidă a țintelor.

O caracteristică definitorie a RCH 155 este mobilitatea sa, atribuită configurației sale pe roți bazată pe platforma vehiculului Boxer. Această mobilitate oferă avantaje strategice și tactice semnificative, facilitând relocarea rapidă pentru a sprijini rapid infanteria și sporind flexibilitatea tactică a sistemului. În plus, RCH 155 este proiectat cu gândul la protecția echipajului, având un blindaj eficient împotriva focurilor de armă de calibru mic și a schijelor, asigurând astfel siguranța echipajului în zonele de conflict.

Sistemul automat de încărcare a obuzierului este o dovadă a designului său modern, simplificând procesul de încărcare a muniției pentru a crește rata de tragere, minimizând în același timp expunerea echipajului la riscuri. Împreună cu raza sa impresionantă de tragere - capabilă să atingă ținte aflate la o distanță de până la 40 de kilometri cu muniție convențională și extinsă și mai mult cu muniție ghidată cu precizie - RCH 155 extinde semnificativ raza de acțiune operațională a unităților de artilerie, oferind un sprijin puternic cu foc la distanță.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel