Germania nu vrea un nou sistem de apărare antiaeriană. Berlinul investeşte în modernizarea sistemelor Patriot

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministerul German al Apărării a abandonat, cel puţin la nivel declarativ, planurile pentru achiziţionarea un sistem de apărare antiaeriană de nouă generație, investind în schimb în sisteme de apărare împotriva dronelor și în modernizarea flotei actuale de sisteme Patriot.

Lansat în 1995 sub egida Agenției NATO de proiectare și dezvoltare a sistemului de apărare aeriană (NAMEADSMA) și încredințat Lockheed-Martin, precum și MBDA Germania și MBDA Italia, programul „Sistem multinațional extins de apărare aeriană” [MEADS] urma să constituie coloana vertebrală a apărării aeriene a Bundeswehr.

Cu toate acestea, acest program s-a confruntat cu unele probleme. În 2011, crezând că nu este nevoie de un astfel de sistem, Statele Unite s-au retras din program, dar au continuat să îl finanțeze, deoarece costurile de reziliere erau mult prea mari. Acest lucru a făcut posibilă continuarea finanțării dezvoltării unui radar care trebuia să fie integrat în MEADS.

După o perioadă de incertitudine, Berlinul a confirmat, în 2015, intenția de a achiziționa un astfel de sistem, ca parte a programului său TLVS [Taktisches Luftverteidigungssystem, nota editorului]. În același timp, Lockheed-Martin și MBDA Deutschland au creat o filială comună - TLVS GmbH - pentru a gestiona mai bine dezvoltarea MEAD-urilor, pentru a reduce riscurile și pentru îmbunătăţii oferta pe care urmau să o facă guvernului german.

Ministerul german al Apărării a anunţat marţi ca a abandonat planurile pentru un sistem de apărare antiaeriană de nouă generație – costisitorul sistem Taktisches Luftverteidigungssystem sau TLVS – alegând să investească în schimb în sisteme de apărare împotriva dronelor și în modernizarea flotei actuale de sisteme Patriot.

Oficialii ministerului le-au spus parlamentarilor că intenționează să înceapă modernizarea sistemelor de apărare antirachetă Patriot începând cu 2023 pentru a menține sistemul operaţional până în 2030. 

Oficialii de la Berlin vor să lanseze şi un program de dezvoltare a unui sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, înlocuind în cele din urmă flota de sisteme Ozelot care este veche și insuficientă, atât calitativ cât și cantitativ. Acest proiect are potențialul de a declanșa cooperarea la nivel european, au spus oficialii germani ai apărării, indicând programul olandezo-german Apollo.

Pașii descriși marți se ridică la o simplă propunere pentru parlamentarii germani, întrucât nu există fonduri planificate în bugetul Germaniei pentru investiții majore în domeniul apărării aeriene. Cu toate acestea, guvernul german nu a declarat încă în mod oficial TLVS ca fiind anulat.

"În acest moment, nu există încă o decizie cu privire la direcţia în care merg lucrurile", a declarat pentru Defense News o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării din Germania. 

Sursa citată precizează că actualizările care ar urma să fie aduse sistemelor Patriot ale Armatei Germane nu vor veni cu îmbunătăţiri semnificative, inclusiv la capitolul acoperire la 360 de grade în interceptarea amenințărilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel