Germania: Noul ministru al apărării promite alocarea a 1,5% din PIB pentru apărare

S.I. Catalin |
Data publicării:
Noul ministru german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer
Noul ministru german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer

Noul ministru german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a promis miercuri să aducă cheltuielile militare ale ţării ''la 1,5% din PIB până în 2024'', în perspectiva atingerii obiectivului de 2% din PIB pentru toate ţările NATO, transmite AFP.

,,Suntem un partener fidel al NATO şi dorim să fim şi în viitor'', a spus Kramp-Karrenbauer după prima sa întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

,,Ne-am fixat ca obiectiv al ultimilor ani o reînnoire a armatei germane. Pentru a-l atinge, în interesul naţional, avem nevoie de mijloace (financiare) corespunzătoare. Acest lucru înseamnă că trebuie ca până în 2024 să creştem cheltuielile pentru bugetul militar la 1,5% din PIB şi va trebui să continuăm pe calea ascendentă pentru a respecta obligaţia din cadrul Alianţei Nord-Atlantice privind obiectivul de 2% din PIB'', a explicat ea.

Statele membre ale NATO s-au angajat, la summitul din septembrie 2014 din Ţara Galilor, ca până în 2024 să ajungă la alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare. În 2019 doar şase ţări europene - Grecia, Estonia, Letonia, România, Polonia şi Regatul Unit - au atins deja acest obiectiv, în timp ce Lituania este foarte aproape, cu 1,98% din PIB, potrivit datelor NATO.

Franţa a alocat 1,84% din PIB pentru apărare în acest an şi s-a angajat să atingă nivelul de 2% în 2025.

Germania, în schimb, care este cea mai puternică economie din Uniunea Europeană, cheltuieşte pentru apărare doar 1,36% din PIB, ceea ce i-a atras critici mai ales din partea preşedintelui SUA, Donald Trump.

Pe de altă parte, Annegret Kramp-Karrenbauer a precizat că Germania încă nu a luat o decizie finală cu privire la cererea SUA de a lua parte la misiunea de protejare a navelor comerciale în Strâmtoarea Ormuz.

,,Analizăm aceste cereri în coordonare strânsă cu Marea Britanie şi Franţa'', a afirmat Annegret Kramp-Karrenbauer în acelaşi cadru.

Germania se află printre ţările cărora SUA le-au cerut să se implice în situaţia din Golf, deşi Berlinul a dat deja semnale că este reticent în această privinţă.

Vizita noului ministru al apărării german la Bruxelles este prima sa deplasare externă după preluarea acestui portofoliu ce rămăsese vacant după ce Ursula von der Leyen a fost aleasă preşedinte al Comisiei Europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel