Germania: Complexele antiaeriene Gepard, de vânzare pentru Qatar

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Consiliul Federal de Securitate al Germaniei a emis o licență de export pentru vânzarea a 15 sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard către Qatar. 

Complexele antiaeriene autopropulsate Gepard sunt produse de compania germană de armament München Krauss-Maffei Wegmann (MKMW), contractul de vânzare fiind evaluată la aproximativ 31,4 milioane de euro, precizează publicația Military Leak. 

Licența, emisă de Ministerul Federal pentru Economie din Germania, este considerată una dintre cele mai mari acordate anul acesta pentru regiunea Golfului. Qatarul intenționează să utilizeze sistemele Gepard SP AA pentru a proteja spaţiul aeriană în timpul Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, deoarece există temeri cu privire la comiterea de atacuri teroriste cu drone-kamikaze.

În trecut, guvernul german a aprobat în mod repetat permise de export de armament către Qatar, inclusiv în 2013 pentru livrarea a 62 de tancuri Leopard 2.

Conform contractului semnat în 2013 – cu o valoare totală de 2,2 miliarde USD – Qatarul a comandat 62 tancuri Leopard 2. Tacurile Leopard 2A7 + din Qatar sunt cea mai avansată versiune construită în serie a acestui tanca şi vor fi actualizate continuu. Qatar a achiziționat din Germania şi Dingo 2 HD (Heavy Duty) cea mai recentă versiune a vehiculului blindat 4 × 4 din familia Dingo. În 2014, Qatar a comandat și 32 de vehicule de recunoaștere Fennek 4 × 4 care au fost livrate din 2017 până în 2019.

Flugabwehrkanonenpanzer Gepard („tancul de tun antiaerian Cheetah”, mai bine cunoscut sub numele de Flakpanzer Gepard) este un sistem antiaerian autopropulsat blindat (SPAAG), care poate funcţiona în toate condițiile meteorologice. A fost dezvoltat în anii 1960 și lansat în anii 1970, fiind mai apoi actualizat de mai multe ori. Sistemul Gepard a constituit piatra de temelie a apărării aeriene a armatei germane (Bundeswehr) și a mai multor state membre NATO. 

În Germania, complexele antiaeriene Gepard au fost scoase din dotarea armatei la sfârșitul anului 2010 și înlocuit de Wiesel 2 Ozelot Leichtes Flugabwehrsystem (LeFlaSys) – sistem care dispune de patru lansatoare de rachete FIM-92 Stinger sau LFK NG. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel