Germania, buget record pentru apărare. Obiectivul de 2% din PIB încă nu a fost atins

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania a anunțat un buget anual de 53,03 miliarde EUR către NATO, în creștere cu 3,2% față de anul precedent (51,4 miliarde), potrivit agenției germane de presă DPA. Cu toate acestea, această cifră este de 1,57% din PIB-ul Germaniei și, prin urmare, cu mult sub obiectivul NATO de 2%.

Bugetul pe care Germania a decis să-l aloce pentru apărare în anului 2021, marchează o creștere de 3,2% comparativ cu anul precedent. În 2020, cheltuielile au fost limitate la aproximativ 51,4 miliarde EUR, potrivit Deutsche Welle.

Țări, inclusiv Germania, au sperat că o creștere a cheltuielilor sale pentru apărare, în cadrul NATO, ar putea duce la o relaxare a discuţiilor contradictorii, în special cu Statele Unite, pe tema celor 2% din PIB pe care statele membre ale Alianţei ar trebui să-l aloce pentru apărare.

Fostul președinte american Donald Trump a acuzat Berlinul că nu a contribuit suficient la NATO și, ulterior, a dispus retragerea a mii de soldaţi americani, dislocaţi în baze militare de pe teritoriul Germaniei – măsura anulată recent de noua administraţie de la Casa Albă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus de mai multe ori că se așteaptă ca administraţia Joe Biden să facă unele presiuni cu privire la bugetul pentru apărare al Alianţei, deoarece Washingtonul a promis să consolideze legăturile cu Alianţa.

,,Toți președinții SUA din ultimele decenii au solicitat mai multe cheltuieli pentru apărare din partea partenerilor europeni NATO", a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat anul trecut agenției de știri DPA.

Deutsche Welle aminteşte că Joe Biden, înainte ca acesta să fie preşedintele SUA, a solicitat aliaților europeni să investească mai mult în apărare.

În 2018, Trump a mers atât de departe, în cât a ameninţat cu retragerea SUA din NATO dacă statele din Europa, membre ale Alianţei, nu investesc mai mult în apărare – îndeplinirea obiectivului de a cheltui 2% din (PIB) pentru apărare.

Bugetul pentru Apărare al Germaniei a fost, în 2020, de 1.57% din PIB, ceea ce reprezintă o creștere față de 2019, când a fost de 1,36 la sută. 

O analiză realizată de agenţia Der Spiegel arată că forţele armate germane vor fi slab finanţate inclusiv în 2022, iar planurile NATO şi pretenţiile SUA ca Germania şi alte ţări ale Alianţei să aloce 2% din PIB pentru apărare nu vor putea fi îndeplinite în următorii ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel