Germania aprobă achiziţionarea de avioane de luptă Eurofighter

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Comisia pentru buget a parlamentului german a aprobat un contract în valoare de 5,4 miliarde de euro pentru achiziţionarea a 38 de avioane de luptă Eurofighter, produse de Airbus, a informat joi o sursă a agenţiei Reuters.

Achiziţia face parte din planul pe termen lung al ministerului apărării de la Berlin de a cumpăra 93 de aparate Eurofighter şi 45 de aeronave F-18 de la Boeing.

Lotul aprobat joi urmează să înlocuiască avioanele Eurofighter mai vechi din flota aviaţiei militare germane. Potrivit experţilor consultaţi de Reuters, este vorba de aparate cu utilizare operaţională limitată.

Deciziile privind continuarea achiziţiilor vor fi luate probabil după alegerile parlamentare federale din Germania de anul viitor. 

Germania va înlocui mare parte din avioanele sale de vânătoare îmbătrânite Tornado cu aparate Eurofighter de la Airbus, dar şi cu avioane americane de la Boeing.

DefesneRomania a scris încă din luna martie că armata germană și-a propus să cumpere 90 de avioane Eurofighter de la Airbus plus alte 45 de aeronave FA-18 de la compania Boeing, ca parte a unui program de înzestrare militară ce presupune, printre altele, înlocuirea vechilor avioane de vânătoare Tornado, operate de Forţele Aeriene Germane (Luftwaffe).

Începând din 2025, flota germană de Tornado va lăsa locul unui număr maxim de 90 de avioane Eurofighter de la Airbus şi 45 de F-18 de la Boeing.

Mai multe dintre avioanele Tornado actuale sunt certificate de SUA pentru a putea transporta bombe nucleare americane. Berlinul a decis însă, scrie Der Spiegel, să se doteze cu avioane F-18 pentru a continua această misiune. Se presupune că vor fi achiziționate două versiuni F-18: 30 de aeronave F / A-18F Super Hornet și 15 aeronave Growers EA-18G.

 

O achiziţie care a născut multe controverse la Berlin


Pentru a înlocui Tornado, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a recomandat nu doar achiziţionarea a 93 de avioane europene Eurofighter, dar şi a 45 de tipul F-18 americane, destinate acestea transportului bombelor nucleare americane. Eurofighter nu sunt concepute să poată face acest lucru. Participarea Germaniei la forţa de descurajarea nucleară americană în Europa a născut un adevărat conflict politic la Berlin.

Așa cum știm, Germania nu deține arme nucleare. Partidul Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului (CDU), se opun prezenței nucleare americane pe teritoriul german. Rolf Mutzenich, unul din liderii formațiunii, e de părere că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră".

Disputa are loc în jurul schimbării aeronavelor Tornado, care pot transporta armament nuclear american în cadrul NATO. SDP se opune astfel achiziționării aeronavelor americane F/A-18 care pot transporta arme nucleare și doresc achiziționarea Eurofighter, fabricat de Germania, Spania, Italia şi Regatul Unite. Doar că aeronavele Eurofighter nu vor putea să transporte bombele nucleare americane în cadrul NATO.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel