Stoltenberg: 'Rusia a amenințat cu atacuri nucleare aliați, inclusiv România'. NATO intervine în 'scandalul F/A-18' din Germania

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane elvețiene F/A-18, sursă foto: Forțele Aeriene Elvețiene
Avioane elvețiene F/A-18, sursă foto: Forțele Aeriene Elvețiene

Participarea Germaniei la forţa de descurajarea nucleară americană în Europa a născut un adevărat conflict politic la Berlin.

Contextul

 

Așa cum știm, Germania nu deține arme nucleare. Partidul Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului (CDU), se opun prezenței nucleare americane pe teritoriul german. Rolf Mutzenich, unul din liderii formațiunii, e de părere că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră".

Disputa are loc în jurul schimbării aeronavelor Tornado, care pot transporta armament nuclear american în cadrul NATO. SDP se opune astfel achiziționării aeronavelor americane F/A-18 care pot transporta arme nucleare și doresc achiziționarea Eurofighter, fabricat de Germania, Spania, Italia şi Regatul Unite. Doar că aeronavele Eurofighter nu vor putea să transporte bombele nucleare americane în cadrul NATO.

Germania pare să fi găsit o soluție de compromis: Berlinul va achiziționa 45 de aparate F/A-18 ale Boeing, dar și 90 de aparate Eurofighter ale Airbus.

 

F/A-18 pentru Germania. NATO apără doctrina „nuclear sharing”

 

În tot acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o scrisoare publicată pe site-ul NATO și citat de Defense News și media din Germania, subliniază importanța continuării participării Germaniei la descurajarea nucleară din Europa.

NATO amintește că politica sa nucleară este defensivă. Totodată, Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va disloca rachete nucleare terestre în Europa, dar Federația Rusă reprezintă o reală amenințare. Stoltenberg amintește că Moscova a încălcat de mai multe ori prevederile Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare.

În acest sens, secretarul general al NATO consideră că doar respectarea doctrinei „nuclear sharing” ar asigura în continuare o poziția în care Berlinul se află la masa deciziilor strategice din cadrul Alianței.

 

Stoltenberg: Rusia a amenințat cu atacuri nucleare aliați, inclusiv România

 

În ceea ce privește amenințarea nucleară a Rusiei, liderul Alianței subliniază că dacă NATO folosește arsenalul nuclear în scop politic, Moscova continuă integrarea arsenalului nuclear în programele sale militare și investește masiv în dezvoltarea acestora. 

Stoltenberg a amintit că rușii au dislocate rachete nucleare în exclava Kaliningrad care se află la doar 500 de kilometri de Berlin. Mai mult Kremlinul a amenințat aliați cu atacuri nucleare, inclusiv România.

Rusia a dislocat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. A amenințat cu atacuri nucleare aliați precum Danemarca, Polonia și România. De asemenea, Rusia a anexat ilegal o parte a Ucrainei, stat a căror frontiere se angajase anterior să le respecte în schimbul renunțării Ucrainei la armamentul nuclear”, mai precizează Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel