Germania: Vânzările de arme în Arabia Saudită, motiv de conflict politic în Coaliția de la guvernare

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Merkel
Merkel

Partidele aflate la putere în Germania au constatat dezacordul dintre ele cu privire la îngheţarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită, conservatorii militând, la presiunile Franţei şi Marii Britanii, pentru o ridicare a moratoriului la care ţin social-democraţii.

Liderii Uniunii Creştin-Democrate (de dreapta, conservatoare) şi partenerii lor din Partidul Social Democrat (centru-stânga) au încercat în zadar, în prezenţa Angelei Merkel, să găsească miercuri seara o soluţie, scrie joi presa germană.

Germania a impus o îngheţare a exporturilor, inclusiv a vânzărilor deja aprobate, spre Arabia Saudită, după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în octombrie 2018, la Istanbul. Această decizie a suscitat furia Franţei şi a Marii Britanii, pentru că sisteme comune cădeau sub incidenţa acestui moratoriu, din cauza unor componente germane.

Această interdicţie temporară a fost prelungită deja în două reprize, ultima dată până la 31 martie, iar cu câteva zile înainte de expirarea acestui termen CDU ar fi favorabilă ridicării interdicţiei, în numele acordurilor deja încheiate cu partenerii francezi şi britanici. CDU invocă de asemenea ameninţările mai multor companii germane că vor intenta procese în justiţie împotriva deciziei guvernului, care pune în pericol sute de locuri de muncă.

O soluţie parţială ar fi, potrivit mass-media, aceea ca poliţia federală, serviciile vamale şi marina germană să recupereze cele şase nave de patrulare destinate iniţial Arabiei Saudite. CDU şi SPD ar putea de asemenea găsi un aranjament prin care să dea undă verde unor proiecte la care participarea germană este mai mică de 20%.

Însă succesul nu este unul sigur, date fiind declaraţiile de joi ale vicepreşedintelui SPD, Ralf Stegner, care a subliniat că partidul său "nu doreşte exporturi de arme spre zone de criză şi spre dictaturi" şi a amintit că această poziţie este înscrisă în programul electoral pentru alegerile europene din mai.

Această problemă a tensionat în ultimele luni relaţiile între Berlin, Paris şi Londra. Într-o scrisoare prea puţin diplomatică adresată omologului său german Heiko Maas în februarie, ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a acuzat Berlinul de lipsă de loialitate.

Marţi, ambasadoarea Franţei în Germania, Anne-Marie Descartes, a criticat caracterul "imprevizibil" al politicii germane a exporturilor de arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel