Generalul (r.) Marius Crăciun: Armata României are probleme

Generalul (r.) Marius Crăciun |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata română. Foto: Forțele Terestre Române
Armata română. Foto: Forțele Terestre Române

Generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS) şi doctor în ştiinţe militare, semnează un text în care atrage atenția cu privire la faptul că lipsa de implicare politică poate cauza grave probleme Armatei României la nivel de personal, cu toate eforturile majore pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) le depune pentru a o ține în frâu.

Ministerul Apărării Naționale este o instituție serioasă a statului român iar eforturile instituționale de atragere a personalului, îndeosebi a rezerviștilor voluntari este remarcabil, mai ales că s-au căutat soluții care să vină în întâmpinarea nevoilor celor interesați de efectuarea serviciului de militar în rezervă și a angajatorilor acestora.

Însă instituția militară singură nu poate convinge tinerii români dacă clasa politică nu asigură siguranța și predictibilitatea carierei militare.

Recrutare mai eficientă:

  • reducerea perioadei inițiale de pregătire la trei săptămâni, pentru toate categoriile de rezerviști voluntari,

  • caracterul practic – aplicativ, unde rezerviștii învață elementele de bază ale luptei la nivel individ și grupă,

  • module anuale de instruire pentru obținerea deprinderilor necesare îndeplinirii atribuțiilor funcției,

  • remuneraţie în cuantum de 30 % din solda de funcţie acordată în întreaga perioadă,

  • eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor în străinătate și altele

Acestea sunt doar câteva măsuri de îmbunătățire a procesului de recrutare și instruire.

 

Ministerul Apărării se adaptează nevoilor sistemului militar dar si realităților pieței de muncă din România, dar nu este suficient

 

2. Armata Rom... (armata-romana_50277300.jpg)Armata României. Foto: Ministerul Apărării Naționale

Lipsește mesajul clasei politice care, prin includerea conștientă a pensiilor militare de stat în categoria pensiilor speciale și ”uitarea” militarilor pe ultimele locuri ale grilelor de salarizare, au descurajat tinerii să ia in considerare o carieră militară!

La Forțele pentru Operații Speciale, unde atragerea tinerilor în sistem se face cu și mai mare dificultate, lipsa mesajelor politice de încurajare este si mai pregnantă!

Ce e de făcut? În opinia mea, este absolut necesară o dezbatere publică la toate nivelurile, prin care să se analizeze toate alternativele pe care România le are pentru apărarea țării! 

Bineînțeles că măsuri precum reintroducerea serviciului militar obligatoriu sunt greu de acceptat pentru clasa politică, mai ales pentru că includerea unei asemenea măsuri într-un viitor program de guvernare nu este aducătoare de voturi! 

Însă se pot experimenta măsuri precum introducerea serviciului militar alternativ, pe baza de voluntariat, cu o durată de 4-6 luni sau introducerea unor programe de tabere de pregătire militară în școli, finanțate în întregime de stat!.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel