Generalul Gheorghiță Vlad: Există riscul escaladării conflictelor militare. România trebuie să accelereze înzestrarea forțelor armate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Șeful Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a vorbit la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024.
Șeful Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a vorbit la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024.

Șeful Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a vorbit la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024 despre riscurile extinderii războiului de la granițele României. De asemenea, Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat că România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii, fiind parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume, "a unui sistem de descurajare foarte solid".

General Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Armatei României a ţinut să precizeze că prognoza pe care o face MApN ,,prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”.

Oficialii europeni au indicii că Rusia ar putea încerca să provoace, militar sau hibrid, statele europene. Estonia este ultima, dintr-un lung șir de state, care comunică public acest lucru.

Declarații similare au fost făcute de alți oficiali europeni în ultimele luni și iată câteva exemple:

Așa cum preciza și DefenseRomania încă din noiembrie 2023, lista declarațiilor a deschis-o amiralul Rob Bauer (șeful Comitetului militar al NATO), care  avertiza că un conflict poate apărea în orice moment în Europa. Au urmat, cu declarații asemănătoare, Boris Pistorius (ministrul german al apărării), Grant Shapps (Secretarul Apărării în guvernul Marii Britanii) , generalul Patrick Sanders (șef al Statului Major General al Marii Britanii), Pal Jonson (ministrul suedez al Apărării), Carl-Oskar Bohlin (ministrul suedez al Apărării Civile), generalul Gheorghiță Vlad (șeful Statului Major al Apărării) sau ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.

Șeful Statului Major al Armatei României a făcut o declaraţie similară în în luna februarie. La momentul respectiv, într-un interviu acordat Europa Liberă, generalul Gheorghiță Vlad a precizat că:

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”.

 

România parte a unui sistem de descurajare foarte solid

 

România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii, fiind parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume, "a unui sistem de descurajare foarte solid", a transmis miercuri preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024, potrivit Agerpres.

"Avem umbrela de securitate a NATO, dar trebuie să ne facem datoria cât mai bine ca parteneri ai Alianţei în anii care vin. Faptul că suntem pe Flancul Estic al NATO ne obligă la vigilenţă mai mare pe termen mediu şi lung. Va trebui - probabil - să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Vom trăi în continuare cu ameninţări hibride, care vor căuta să ne slăbească sau să ne reducă încrederea în forţele noastre şi în parteneriatele pe care le avem. Pentru a face faţă cu bine acestei provocări pe termen lung nu e suficient să investim doar în apărare, ci trebuie de asemenea să întărim democraţia românească", a declarat Nicolae Ciucă la expoziţia de tehnică militară BSDA .

,,Încă din 2015 România a înţeles că trebuie să fie nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate, în primul rând pentru sine şi apoi în regiune. Prin consensul tuturor actorilor politici, bugetul alocat apărării a crescut la 2% din PIB. Acest procent a crescut din nou la 2,5%. Este important ca o parte din aceste fonduri să fie utilizată inclusiv pentru restartarea industriei de apărare. Avem cel puţin câteva veşti bune în acest sens. În primul rând avem buni specialişti, apreciaţi în zona tehnică şi de expertiză militară, instruiţi inclusiv în cadrul NATO şi în cadrul relaţiilor bilaterale din parteneriatele strategice pe care ţara noastră le are. În al doilea rând, România a avut o tradiţie pe zona industriei de apărare, pe care începe să o reia şi pe care o poate valorifica rapid. Recent s-au făcut paşi în direcţia bună, pe care i-am încurajat şi din postura de ministru al Apărării şi din cea de premier. Mă refer la parteneriate şi contracte importante pentru industria de apărare", a precizat Nicolae Ciucă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel