Generalul Ben Hodges: SUA și Germania trebuie să spună în sfârșit: Trebuie să ajutăm Ucraina să câștige, indiferent de costuri

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Într-un interviu acordat RBC-Ucraina, generalul american Ben Hodges a discutat despre posibila evoluție a evenimentelor de pe frontul ucrainean, despre asistența acordată Ucrainei de către Occident și despre cum s-ar putea încheia războiul.

Cel mai important eveniment strategic petrecut in contextul  război ruso-ucrainean este faptul că Statele Unite au aprobat în sfârșit un pachet de ajutor militar in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, după o întârziere de șase luni. Iar consecințele acestei decizii încep deja să se facă simțite pe câmpul de luptă. În plus, alți aliați ai Ucrainei au devenit vizibil mai activi.

Cu toate acestea, nu se poate afirma cu exactitate că asistența din partea Washingtonului reprezintă un punct de cotitură în acest război. Abordările conceptuale ale principalilor parteneri ai Ucrainei în ceea ce privește războiul nu s-au schimbat: preocupările legate de o posibilă escaladare și liniile roșii există în continuare (cel mai viu exemplu fiind reticența Germaniei de a transfera rachetele Taurus către Ucraina).

 

A ajuta Ucraina să câștige, indiferent de costuri

 

După cum a subliniat într-un dialog cu RBC-Ucraina fostul comandant al Comandamentului European al NATO, Ben Hodges, în locul abordării obișnuite de "a ajuta Ucraina atât timp cât este nevoie", Occidentul, în primul rând Statele Unite și Germania, ar trebui să aleagă o altă abordare - "a ajuta Ucraina să câștige, indiferent de costuri".

Iar acest lucru va deschide calea pentru o respingere cu succes a agresiunii rusești - atunci când Putin își va da seama că nu poate câștiga.

 

Asistență din partea SUA, ATACMS și F-16


Potrivit lui Hodges, recenta alocare de ajutor militar a SUA, deși cu o întârziere de șase luni, transmite un mesaj Rusiei: SUA nu vor întoarce spatele Ucrainei, care rămâne o prioritate strategică pentru ea. Astfel, speranțele rușilor au fost spulberate.

În același timp, generalul subliniază că noul pachet permite în primul rând Ucrainei să câștige ceva timp pentru a stabiliza frontul și a întări armata. "Acest lucru este foarte important, dar acest pachet nu este suficient pentru a câștiga războiul", subliniază Hodges.

În opinia sa, rachetele ATACMS, care se pare că au fost deja folosite pe câmpul de luptă, vor ajuta Ucraina să facă Crimeea inutilizabilă pentru activitățile forțelor de ocupație, ale forțelor aeriene și ale flotei rusești. Cu toate acestea, Hodges se îndoiește de posibilitatea de a ataca Podul Crimeii cu rachete ATACMS.

,,Nu știu dacă folosirea ATACMS împotriva podului de la Kerci este neapărat cea mai bună utilizare. Ar fi nevoie de atât de multe. Și cred că Statul Major ucrainean și generalul Budanov, au alte planuri pentru Podul Kerci", spune Hodges.

În ceea ce privește avioanele F-16, a căror livrare este așteptată în curând, acestea pot fi folosite împotriva armatei ruse în diverse moduri, spune el. În special, avioanele F-16 sunt menționate ca parte a sistemului complex de apărare aeriană. De asemenea, aeronavele pot fi folosite pentru lovituri împotriva logisticii sau artileriei rusești, precum și pentru a sprijini operațiunile terestre.

 

Atacuri asupra rafinăriilor de petrol rusești


,,M-am simțit jenat când am văzut că domnul Sullivan și alte persoane din guvernul SUA au spus sau au lăsat să se înțeleagă că Ucraina nu ar trebui să atace acest tip de infrastructură. Aș încuraja guvernul să nu țină cont de acest lucru și se pare că în ultimele săptămâni acest lucru a cam dispărut", a comentat Hodges informațiile potrivit cărora Washingtonul a îndemnat Kievul să înceteze atacurile asupra rafinăriilor de petrol rusești, temându-se de o escaladare și de creșterea prețurilor la carburanți.

În ceea ce privește atacurile rusești asupra sistemului energetic ucrainean, care s-au intensificat în primăvară, generalul consideră că acestea ar putea avea mai multe obiective: să provoace daune critice infrastructurii energetice deja în contextul următoarei perioade de iarnă, să perturbe consolidarea forțelor armate ucrainene și să provoace cât mai mult rău posibil înainte ca aliații occidentali ai Ucrainei să transfere noi serii de rachete. 

Potrivit lui Hodges, guvernul ucrainean trebuie să se străduiască să îi motiveze pe ucraineni să se înroleze în armată: să se asigure că aceștia înțeleg că ei sau cei dragi lor vor primi o pregătire și un echipament adecvat, că vor servi sub o conducere bună și că statul va avea grijă de familiile lor în caz de nevoie.

Acest lucru se aplică în special pentru a-i motiva pe acei recruți ucraineni care au părăsit țara. "Cred că nu vom vedea Polonia, România sau Germania trimițând oamenii înapoi cu forța, dar guvernul ucrainean trebuie să ia măsurile necesare pentru a-i încuraja pe oameni să se întoarcă", spune generalul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel