General ucrainean: Rusia şi-a consolidat prezenţa militară cu 1.100 de tancuri şi 2.600 de vehicule blindate în apropierea graniței cu Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Experți ucraineni și americani, precum și Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), au avertizat că, sub pretextul organizării exerciţiului operativ-strategic ”Caucaz-2020”, Rusia poate recurge la o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

La 30 iunie, președintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prezidențial în care se precizează că cetățenii ruși – toți bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, cu unele excepții -  care se află în prezent în rezervă trebuie să se prezinte, în acest an, în unităţile militare pentru pregătire suplimentară. Decretul semnat de Vladimir Putin nu oferă detalii suplimentare în legătură cu cine și când ar trebui să înceapă instruirea.

Acest lucru nu a făcut decât să crească şi mai mult temerile autorităţilor ucrainene cu privire la o posibilă ofensiva militară - în spatele decretului poate fi încercarea conducerii ruse de a efectua o mobilizare masivă pentru o eventuală agresiune militară, precizează Ukrinform.

În acest context, experţii ucraineni se întreba: care ar fi numărul de trupe ruse pregătite pentru o posibilă agresiune militară împotriva Ucrainei? Câte unități sunt și de câtă tehnica militară dispun ?

Răspunsul la aceste întrebări a fost dat la o reuniune din 1 iulie a Forumului OSCE pentru Cooperare în Domeniul Securității. Ucraina prezidează în prezent acest organism de elaborare a politicilor OSCE.

Şeful Direcției Principale Cooperare Internațională și Verificare a Forțelor Armate ale Ucrainei, general locotenent Leonid Golopatyuk, a participat la o reuniune online a acestui forum, precizând că Federația Rusă a format în apropierea frontierei ucrainene trei grupări de forțe întrunite, capabile să desfășoare, în mod inopinat, acțiuni ofensive cu obiective limitate pe teritoriul Ucrainei.

,,Potrivit datelor actuale, trei grupări intercategorii au fost deja create în apropierea frontierei cu Ucraina, care sunt capabile să efectueze operații ofensive inopinate pe teritoriul ucrainean, fără decretarea mobilizării și cu măsuri pregătitoare minime”, a precizat Golopatyuk.

 

Generalul ucrainean a atras atenția asupra faptului că Federația Rusă continuă să-și întărească grupările de trupe de la granița cu Ucraina

 

,,În prezent, se desfășoară formarea activă de noi unități militare (mari unități și mari unități operative) și reorganizarea formațiunilor militare, în scopul întăririi potențialului de luptă al acestora. De-a lungul graniței de stat cu Ucraina sunt desfășurate 28 de grupuri tactice de nivel batalion. În același timp, se finalizează formarea a trei mari unități operative noi, adică două armate și un corp de armată, care, în perioada 2020-2021, vor atinge capacitatea de luptă deplină”, a menționat Golopatyuk, potrivit BSMAP.

În cadrul componentei terestre a fost formată Armata 20 arme întrunite, care include Divizia 3 Infanterie Moto și Divizia 144 Infanterie Moto. În dotarea acesteia se află complexe de rachete operativ-tactice Iskander.

Pe direcția strategică sud-vest, a fost constituită Armata 8 arme întrunite, în compunerea căreia se află Divizia 150 Infanterie Moto și Brigada 20 Infanterie Moto și căreia i se subordonează, din punct de vedere operativ, Corpul 1 Armată (Donetsk) și Corpul 2 Armată (Lugansk). În dotarea armatei se află complexe de rachete operativ-tactice Iskander.

În total, grupările terestre ale Forțelor Armate ale Federației Ruse de la granița cu Ucraina includ aproximativ 87.000 de militari, până la 1.100 de tancuri, 2.600 de vehicule blindate, 1.100 de sisteme de artilerie, 360 de lansatoare multiple de proiectile reactive și 18 complexe de rachete operativ-tactice.

Componenta aeriană continuă înzestrarea cu aeronave noi și modernizate (avioane Su-30SM, Su-35S, Su-34, Su-25SM3 și MiG-31 cu complexul hipersonic Kinzhal, precum și elicoptere de diverse tipuri).

,,În total, pe aerodromurile de bază situate în apropierea graniței de stat a Ucrainei sunt dislocate aproximativ 330 de avioane de luptă și 230 de elicoptere”, a spus șeful Direcției Principale Cooperare Internațională și Verificare din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

 

Exercițiile militare ale Armatei Ruse „Caucaz 2020” reprezintă o potențială amenințare pentru Ucraina

 

Exerciții militare strategice ale armatei ruse vor consta în concentrarea unui număr mare de trupe și echipamente militare, în apropierea graniței cu Ucraina, inclusiv în Crimeea ocupată și în zona districtului militar sudic al Forțelor armate ruse, a precizat Vadym Skibitsky, un purtător de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

În prezent, Rusia își crește potențialul militar în estul Ucrainei, dar cea mai mare amenințare militară vinde din Peninsula Crimeea, ocupată şi anexata ilegal de către Federaţi Rusa în anul 2014. Potrivit reprezentanților serviciilor de informații militare ale Ucrainei, în timpul exercițiilor militare, din poligoanele de antrenament din apropierea granițelor Ucrainei, forțele ocupante [ruse] nu se vor pregăti deloc pentru apărare, ci mai de grabă va fi o suplimentare a numărului de militari şi planificându-se operațiuni ofensive și contraofensive, a mai spus Vadym Skibitsky.

Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a declarat, la sfârşitul lunii mai, că cea mai mare amenințare la adresa securității Federației Ruse se află pe direcția strategică occidentală.

„Direcția strategică occidentală continuă să reprezinte cea mai mare amenințare pentru securitatea militară a Rusiei”, preciza acesta în cadrul ședinței consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării.

În anul 2020, 28 de măsuri organizatorice sunt planificate în districtul militar occidental al Rusiei pentru îmbunătățirea şi modernizarea structurii de luptă a trupelor. Aceste măsuri sunt sincronizate cu livrarea de tehnică militară modernă.

Shoigu mai preciza, la momentul respectiv, că forţele armate ale Federaţiei Ruse din districtul militar occidental vor primi în dotare aproximativ 2.000 de unități de tehnică militară nouă și modernizată, urmând că procentul acesteia să crească la 65%. 

De la începutul anului și până în prezent, armata rusă a efectuat peste 320 de măsuri de instruire operațională și de luptă și peste 30 de exerciții, scopul fiind creşterea nivelului de pregătire şi a celui profesional al personalului și al centrelor de comandă militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel