General polonez: Noi construim o armată pentru un război care a avut loc deja. Noi cumpăram 250 de tancuri, iar Rusia are peste 20.000

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În contextul recentului anunţ al ministerului polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, că Armata Poloneză ar trebui să aibă un număr total de 250.000 de militari, fostul șef al Statului Major General al Armatei Poloneze, generalul Mieczyslaw Gocul, a aprecizat acest demers, dar a ţinut să precizeze că nu cantitatea contează, ci calitatea. 

''Armata poloneză trebuie să fie formată din cel puțin 250.000 de militari și 50.000 de soldați ai Forțelor Teritoriale de Apărare'', a declarat săptămâna trecută ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, potrivit ziarului polonez Rzeczpospolita.

’’Armata poloneză trebuie să fie din ce în ce mai numeroasă, pentru că doar astfel sperie un posibil agresor’’, a precizat Mariusz Blaszczak.

Rzeczpospolita notează că, în acest caz, armata poloneză va fi comparabilă cu cea franceză (acum are aproximativ 270.000 de soldați). Deocamdată, însă, nu există nicio bază legală pentru construirea unei armate atât de mari.

Se remarcă faptul că planul de dezvoltare al forțelor armate poloneze pentru 2017-2026 stabilește numărul forțelor armate la 120.000, inclusiv 100.000 de soldați profesioniști și 20.000 de soldați rezervişti. Dar acest document nu are nimic de-a face cu realitatea, pentru că ’’armata de rezervisti’’ se micșorează treptat și va fi eliminată până la 1 ianuarie 2023 (compusă acum doar din 500 de astfel de militari), extinzându-se treptat dimensiunea Forțelor de Apărare Teritorială (în prezent aproximativ 30 de mii de militari).

 

General polonez: Construim o armată pentru un război care a avut loc deja

 

În contextul recentului anunţ al ministerului polonez al Apărării cu privire la creşterea numărului de militari, fostul șef al Statului Major General al Armatei Poloneze, generalul Mieczyslaw Gocul, a ţinut să facă câteva completări.

În cadrul unui interviu acordat pentru postul de radio RMF FM, generalul Mieczyslaw Gocul, referindu-se la anunțul creşterii dimensiunii armatei poloneze la 250.000 soldați profesioniști, a precizat că un astfel de demers "Nu este necesar. De ce nu 300.000? De ce nu 500.000? De ce nu putem avea cea mai mare armată din Europa? Pur și simplu nu ne putem permite’’

’’Pentru ca armata să fie eficientă, nu dimensiunea este esența, calitatea este esența. Nu ne putem permite 250.000 de militari, bine plătiți, bine pregătiți, bine echipați, cu infrastructură bună, suport logistic și medical. Cred că construim o armată pentru un război care a avut loc deja’’, a susținut generalul Gocul.

 

Generalul Gocul: De ce cumpărăm 250 de tancuri? Rusia are peste 20.000

 

Generalul Mieczyslaw Gocul s-a referit și la achizițiile armatei poloneze: De ce cumpărăm 250 de tancuri și nu 500? Din câte știu Federaţia Rusă are peste 20.000 de tancuri? ,,Întreaga alianţa NATO a încercat să recupereze acest decalaj timp de 50 de ani și a eșuat'', a precizat generalul Gocul.

Astfel, generalul a vrut să se înţeleagă că o achiziţie de 250 de tancuri este prea mică pentru a micşoara decalajul faţă de numărul de tancuri pe care îl are armata rusă.

La mijlocul lunii iulie Ministerul polonez al Apărării a precizat în mod oficial că Polonia va achiziţiona, ca parte a programului militar de înzestrare Wilk, 250 de tancuri americane Abrams, în contextul în care ţara încearcă să-şi consolideze apărarea.

Potrivit generalului Gocul, cheia apărării Poloniei ar trebui să fie apărarea aeriană și antiaeriană multistratificată – sistemele Patriot pe care Armata Poloneză le are deja ,,sunt grozave’’, dar nu suficient de multe cât să apere Varșovia.

Fostul șef al Statului Major al Armatei Poloneze a vorbit şi despre serviciul militar obligatoriu, precizând că „nu mai este loc pentru neprofesionişti în armată astăzi”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel