General britanic: Starea armatei este atât de proastă, încât ruşii râd de noi

S.I. Catalin / 15 Martie 2021 / 11:02

Starea vehiculelor blindate de luptă ale Marii Britanii au fost etichetată drept „deplorabilă” într-un raport publicat, pe 14 martie 2021, de Comisia Parlamentară pentru Apărare.

Comisia Parlamentară pentru Apărare a criticat puternic Ministerul britanic al Apărării, deoarece s-ar putea să nu aibă suficient personal calificat din punct de vedere tehnic și că nu dispune de suficiente mecanisme de gestionare eficientă a multiplelor programele de achiziții a unor noi vehicule blindate și a programelor de actualizare aflate în curs de desfășurare.

De fapt, cuvântul „deplorabil” a fost unul dintre termenii cel mai amabili folosiți de Comisia Parlamentară pentru Apărare pentru a descrie modul în care Armata Britanică şi-a gestionat în ultimii ani flota de vehicule blindate.

Președintele comisiei, Tobias Ellwood, a declarat că programele de achiziţie a unor noi vehicule blindate de luptă au fost afectate de incertitudini. De cele mai multe ori, cerinţele armatei nu s-au potrivit cu bugetele pentru apărare acordate programelor pentru înzestrare.

Publicaţia britanică UK Defence Journal precizează că în ultimii ani starea vehiculelor blindat de luptă (AFV) ale Armatei Britanice este deplorabilă, deoarece, de la sfârșitul Războiului Rece, numărul acestora s-a diminuat semnificativ de la an la an.

În 1990, Marea Britanie avea în inventar aproximativ 1.200 de tancuri principale de luptă, astăzi are 227, iar cele care au rămas au nevoie urgentă de modernizare.

Comisia a ţinut să sublinieze că Armata britanică ar trebui să fie un adversar de temut pentru Rusia – în eventualitatea declasării unui conflict militar în Europa de Est – dar riscă să se confrunte cu o realitate dură, să fie obligată să intre în luptă cu vehicule blindate învechite – care au peste 30 de ani – care au fiabilitate mecanică slabă şi care pot fi foarte uşor distruse de sistemele moderne de rachete și artilerie.

Generalul Francis Richard Dannatt, fost șef al Statului Major General (șeful armatei) din 2006 până în 2009, a susţinut că Armata britanică nu este capabilă să lupte, iar în tot acest timp rușii râd de capabilităţile militare de care dispune armata.

,,Armata britanică nu este capabilă să lupte în timp ce rușii râd de noi, iar americanii clătină din cap”, a precizat Richard Dannatt.

Dannatt a declarat că bugetul Ministerul britanic al Apărării este falimentat de costul de întreţine al avioanelor stealth F-35B ale Royal Air Force (RAF) - 80 milioane de lire sterline fiecare și costă până la 90.000 de lire sterline ora de zbor.

,,Costurile sunt atât de mari încât chiar și forțele aeriene americane încep să caute un avion de luptă mai ieftin’’ a susţinut Richard Dannatt.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy