General american: SUA şi aliaţii lor urmăresc 'îndeaproape' noul centru comun ruso-belarus de antrenament militar

S.I. Catalin |
Data publicării:

Principalul comandant al forţelor terestre ale SUA din Europa a afirmat joi la Vilnius că Statele Unite şi Lituania vor conlucra pentru a menţine pacea pe continent 'indiferent cine, unde, ce desfăşoară', după ce Belarus şi Rusia au organizat manevre militare şi au înfiinţat un centru de antrenament, relatează Reuters.

Comandantul Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, a asigurat totodată, întrebat de presă, că Statele Unite şi aliaţii lor urmăresc 'îndeaproape' centrul comun ruso-belarus de antrenament militar.

Generalul american a discutat în capitala lituaniană despre securitatea în regiune, cu generalul Valdemaras Rupsys din ţara-gazdă. Exerciţiile Zapad-2021 au avut loc între 10 şi 16 septembrie în poligoane din vestul Rusiei şi al Republicii Belarus, inclusiv în situri apropiate de graniţele Uniunii Europene, iar proximitatea lor a stârnit nelinişte în rândul unor vecini ca Lituania, Polonia şi Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat că aceste manevre au fost îndreptate împotriva vreunei puteri străine, adăugând că logica organizării lor ţine de intensificarea activităţii NATO în preajma graniţelor Rusiei şi aliaţilor ei.

Generalul Cavoli a insistat joi că SUA împreună cu aliaţii lor 'urmăresc îndeaproape', în cadrul monitorizării generale a poziţionării forţelor în Europa şi la periferiile ei, şi noul centrul de pregătire creat de Rusia şi Belarus.

'Ţinem lucrurile sub observaţie şi ne asigurăm că, indiferent ce s-ar întâmpla, cine, ce şi unde ar poziţiona, putem produce descurajare şi menţinerea păcii în Europa', a spus el, potrivit Agerpres.

Generalul lituanian a afirmat la rândul său că a discutat cu responsabilul american despre 'acţiuni comune în cazul unei crize sau al unui război'.

El a adăugat că generalul Cavoli i-a dat asigurări că SUA şi Lituania vor acţiona împreună 'în faţa unei ameninţări'. SUA desfăşoară prin rotaţie în Lituania trupe şi echipamente, inclusiv tancuri Abrams, de la sfârşitul lui 2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel