Gazprom consideră „absurde” acuzele potrivit cărora grupul rus a generat criza din Europa

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Gaprom
Sursă foto: Gaprom

Grupul rus Gazprom PJSC a respins acuzaţiile că împiedică livrările de gaze naturale spre Europa, în condiţiile în care regiunea se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.

Datele privind producţia şi exporturile Gazprom către Europa şi Turcia dovedesc că "este absurd" să acuzi compania de stat că subalimentează regiunea, a afirmat vineri Sergey Komlev, şeful structurării contractelor la Gazprom Export.

Fluxurile de la Gazprom, cel mai mare furnizor de combustibil în Europa, sunt verificate de parlamentari, după ce preţurile regionale au atins un nivel record din cauza reducerii livrărilor şi a capacităţilor de stocare scăzute. În pofida creşterii preţurilor, Gazprom spre Europa, spunând că trebuie să-şi reîncarce capacităţile interne de stocare.

În primele opt luni şi jumătate din 2021, exporturile Gazprom în afara fostei URSS, în principal spre Europa şi Turcia, au urcat cu 17%, faţă de perioada similară din 2020, aproape de un nivel record, de 138,6 miliarde metri cubi, a declarat Komlev. Germania şi Turcia, principalii clienţi ai Gazprom, au înregistrat cea mai mare creştere a livrărilor.

"Livrările stabile de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA nu au fost îndeplinite pentru al doilea an consecutiv", a avertizat Komlev.

 

Prețurile la gaze ar putea crește din nou



Şi Alexei Miller şeful grupului rus Gazprom, a avertizat că preţurile gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea creşte şi mai mult din cauza capacităţilor scăzute de stocare a gazelor.

La o conferinţă online, Miller a declarat că cererea pentru gaze naturale este în creştere. El a descris gazele naturale ca un "combustibil curat", care ar putea sprijini tranziţia la o energie mai verde.

În prezent, capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal. "Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate", a declarat şeful Gazprom. Acesta a avertizat: "Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare".

"Desigur, situaţia are impact asupra preţurilor şi vedem că în Europa preţurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri", a afirmat Miller.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

De asemenea, Miller a reafirmat că Gazprom îşi va îndeplini complet obligaţiile privind furnizarea de gaze naturale, compania fiind pregătită să pompeze mai mult gaz dacă va fi necesar.

Luna aceasta, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Însă pentru debutul livrărilor este nevoie de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.

Analiştii nu se aşteaptă ca în urma livrărilor prin acest gazoduct preţurile gazelor să scadă curând în Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel