Fregata rusească Amiral Golovko va deveni prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Amiral Golovko, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Amiral Golovko, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.07.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că fregata Amiral Golovko, Proiect 22350, va deveni prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon.

“Este planificat ca prima platformă standard purtătoare de rachete hipersonice Zircon să fie fregata Amiral Golovko”, a precizat sursa.

Amiral Golovko este a treia fregată a Proiectului 22350 și a doua din producția de serie. Aceasta urmează să înceapă testele de marș în primăvara anului 2022.

În prezent, la Flota de Nord, se află în serviciul de luptă două fregate ale acestui proiect, respectiv Amiral Gorshkov și Amiral Kasatonov. Armamentul de bază al celor două fregate este reprezentat de rachetele de croazieră de tip Kalibr. Fregata Amiral Gorshkov participă la testarea noilor rachete hipersonice Zircon.

Recent, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că racheta hipersonică Zircon, capabilă să atingă o viteză de aproximativ nouă Mach, cu o bătaie de peste 1.000 de kilometri, va fi introdusă în curând în dotarea Forțelor Navale.

Comentariul autorului: Planurile curente ale Forțelor Navale ruse prevăd introducerea în dotare a fregatei Amiral Golovko în luna decembrie 2022. La fel ca și primele fregate Proiect 22350, Amiral Golovko va fi livrată tot Flotei de Nord.

Navele din cadrul proiectului dispun de două instalații universale de lansare 3S14, cu câte opt celule fiecare. Ca urmare, acestea vor putea purta până la 16 rachete hipersonice Zircon.

În ceea ce privește rachetele Zircon, trebuie spus faptul că, potrivit reprezentanților ruși, la sfârșitul lunii iulie, va fi reluat procesul de testare, urmând să fie efectuată a patra lansare de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, după cele trei lansări efectuate în 2020. În a doua parte a anului, submarinul Severodvinsk al Flotei de Nord se va alătura testelor și va efectua cel puțin două lansări, din care una din imersiune.

Introducerea oficială în dotarea Forțelor Navale a noilor rachete hipersonice Zircon este planificată pentru sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel