Franţa atrage atenţia asupra riscului unui apartheid în Israel

Eduard Pascu / 23 mai 2021 / 19:13

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a atras atenţia duminică asupra unui "risc de apartheid" în Israel dacă nu se ajunge la o soluţie cu două state între Israel şi palestinieni, relatează AFP.

"În unele oraşe israeliene, au existat confruntări între comunităţi", a subliniat el pentru media franceze, revenind asupra violenţelor din ultimele zile dintre israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres.

"Este o premieră, iar asta arată că, în cazul unei alte soluţii decât cea cu două state, am avea ingredientele unui apartheid care ar dura mult timp", a avertizat el.

"Riscul de apartheid este puternic dacă vom continua să mergem în logica unui stat sau a statu-quo-ului. Chiar şi statu-quo-ul ar produce acest lucru", a spus şeful diplomaţiei franceze.

Coabitarea între evrei şi arabi s-a prăbuşit în mai multe oraşe mixte israeliene, scena unor violenţe, cum s-a întâmplat la Lod, într-un moment în care Israelul se confrunta cu mişcarea islamistă Hamas în enclava palestiniană Fâşia Gaza.

Armata israeliană şi Hamas, la putere în Gaza, respectă de vineri un armistiţiu după mai multe zile de raiduri israeliene şi de tiruri cu rachetă dinspre enclavă spre teritoriul israelian.

Confruntările, care au început la 10 mai, s-au soldat cu moartea a 248 de palestinieni, dintre care 66 de copii, conform autorităţilor din Gaza, şi cu 12 decese în Israel, inclusiv al unui copil, al unei adolescente şi al unui soldat, conform poliţiei.

Această nouă izbucnire de violenţe "arată urgenţa de a găsi un proces politic", a insistat Jean-Yves Le Drian.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy