Franța ar fi vrut să intre în competiția de obuziere pentru România cu Caesar. Ce scrie, dezamăgită, presa franceză despre șansele Caesar

Darius Muresan |
Data publicării:
Obuzier autopropulsat Caesar. Sursă foto: Nexter
Obuzier autopropulsat Caesar. Sursă foto: Nexter

România a lansat oficial achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm, care vor intra în dotarea Armatei române. Până în prezent avem o certitudine cu privire la un viitor competitor: Coreenii de la Hanwha cu obuzierul K9 Thunder. Presa de specialitate franceză remarcă faptul că programul ar fi fost atractiv și pentru obuzierele franceze Caesar.

Așa cum anunța pe surse încă de acum o lună DefenseRomania, alegerea Ministerul Apărării Naționale (MApN) a fost ca achiziția să se desfășoare prin licitație, nu prin procedură de atribuire directă G2G (Guvern la Guvern.

Achiziția poartă denumirea oficială de „Sistem obuzier calibru 155 mm”.

Valoarea estimată a programului este de peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), adică peste 845 milioane de euro. Achiziția cuprinde 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + munitie + suport logistic). Vor fi achiziționate astfel 54 de obuziere care vor înzestra un batalion.

Cei de la Hanwha ne-au confirmat în exclusivitate că vor participa la licitație cu propunerea de obuziere K9 Thunder. Ne așteptăm ca printre competitori să se numere și nemții de la KMW și Rheinmetall cu Panzerhaubitze (PzH) 2000.

Programul va ridica cu siguranță interes pentru multe alte companii. Franța, potrivit presei de specialitate din Hexagon, și-ar fi dorit să participe și ea cu obuzierele Caesar.

 

Presa franceză se arată dezamăgită de competiția României privind obuzierele de 155 mm. Șansele Caesar sunt infime

 

2. Obuzier au... (caesar-reznikov_39415100.jpg)

Obuzier autopropulsat Caesar

Doar că potrivit caietului de sarcini, șansele Caesar sunt infime. Asta întrucât România a solicitat ca obuzierele să fie șenilate, și nu pe roți. 

Publicația Forces Operations notează într-o analiză că programul privind achiziția de obuziere al României „va fi probabil o șansă ratată pentru producătorul Nexter”, în ciuda faptului că obuzierele Caesar ar putea fi livrate în termen de doar 14 luni. 

În contextul cerințelor actuale, producătorul francez nu s-ar putea califica în etapa următoare, obuzierele Caesar nefiind șenilate. Sursa citată crede că ar fi însă o „carte de jucat pentru KNDS” care ar putea lua startul la competiție cu un produs similar. KNDS este un joint-venture între Krauss-Maffei Wegmann şi Nexter Systems care ar putea concura în tandem cu KMW și care putea oferi soluția de muniție Arrowtech pentru obuzierele PzH 2000.

Publicația citată își exprimă dezamăgirea mai ales în contextul în care recent Forțele Franceze au trimis în România patru sisteme Caesar în cadrul misiunii Aigle. Amintim că Franța e prezentă militar masiv în țara noastră, unde e națiunea cadru în Grupul de Luptă al NATO constituit pe teritoriul țării noastre ca urmare a invadării Ucrainei de către Federația Rusă.

În acest moment cei de la Hanwha cu K9 Thunder par să fie în pole position. Totuși, abia la toamnă când e data limită de depunere a ofertelor, vom știi cu exactitate cine va intra în competiție și cu ce produs.

În orice caz, toți competitorii vor avea obligația de cooperare cu industria de apărare din România.

CITEȘTE ȘI: De ce ar alege România obuziere K9 Panther? Coreenii ne deschid ușa „clubului K9” și vor un parteneriat pe termen lung nu doar vânzarea obuzierelor

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel