Franța a primit primul lot de rachete modernizate MICA pentru Rafale și Mirage 2000. Din 2026 MBDA livrează noua generație de rachete aer-aer

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul lot de rachete aer-aer de tip MICA care au trecut printr-un program de recondiționare a fost livrat forțelor armate franceze de către gigantul european MBDA.

În 2018 concernul european MBDA primea o comandă din partea forțelor armate franceze pentru modernizarea a 300 de rachete aer-aer de tip MICA (Missile d'Interception et de Combat Aerien).

Rachetele se află în serviicul Forțelor Aeriene Franceze, cât și în cel al Marinei franceze. 

Potrivit unui comunicat de presă al forțelor armate franceze, la începutul acestei luni Direcția Generală pentru Achiziții din domeniul Apărării (DGA) a primit primul lot modernizat de rachete aer-aer MICA.

În esență procesul de modernizare mărește cu 10 ani durata de viață a acestora.

Rachetele pot fi integrage pe toate aeronavele de luptă ale Franței, de la Mirage 2000 în versiuni modernizate, până la cele mai moderne configurații ale Rafale.

 

Tranziție către MICA NG, noua generație de rachete aer-aer dezvoltată de MBDA

 

2. Sursă foto... (rafale-franta_04547600.jpg)

Rafale francez, sursă foto: Dassault Aviation

Rachetele MICA dispun de ghidare radar sau ghidare prin infraroșu (IF). Modernizarea celor 300 de rachetelor MICA reprezintă practic tranziția către MICA NG, rachete care vor înlocui versiunea actuală. Modernizarea a fost efectuată cu sprijinul mai multor companii inclusiv Thales.

Din cele 300 de rachete aer-aer MICA care vor fi modernizate pentru a asigura tranziția către MICA NG, 50 vor fi livrate către forțele franceze anul acesta, urmând ca toate să ajungă etapizat până în 2026.

Din 2026 sunt programate livrările pentru noua generație MICA NG.

Noul sistem VL MICA NG oferă, datorită tehnologiilor inovatoare integrate, capabilități îmbunătățite pentru abordarea unor ținte atipice (drone, aparate de zbor de mici dimensiuni) ca și viitoare amenințări, caracterizate prin semnături infraroșu și radiofrecvențe tot mai puțin detectabile.

Racheta de ultimă generație va dispune de un ghidaj infraroșu bazat pe un senzor matriceal va permite o mai bună sensibilitate, în timp ce noul ghidaj cu radio frecvență cu antena AESA permite adoptarea unor strategii de detenție inteligente. 

Costurile cu mentenanța și operarea vor fi considerabil mai mici datorită senzorilor care vor monitoriza statusul muniției pe tot parcursul ciclului de viață.

MICA NG vor fi integrate inclusiv pe cea mai modernă configurație a Rafale, standardul F4.

Franța va achiziționa un total de 567 de rachete de ultimă generație MICA NG.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel