Raport: Franța a vândut armament de miliarde de euro în Orientul Mijlociu

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța a export în anul 2018 arme în valoare de 9,1 miliarde de euro, în creștere cu 30% față de 2017, ceea ce a făcut ca anul trecut sa fie considerat un foarte profitabil, ,,cel mai profitabil din ultimii 20 de ani", potrivit ministrului forțelor armate, Florence Parly, care a prezentat, marți, un raport cu aceste cifre. Această cifră păstrează Franța în top trei exportatori de arme la nivel global după Statele Unite și Rusia, informează DefenseNews.com.

Țările din Orientul Mijlociu au reprezentat principalii cumpărători, în ciuda criticilor din Franța cu privire la războiul din Yemen. Exporturile de armament francez au crescut, în 2018, cu 30%, la 9,1 miliarde de euro, având că primi destinatari Qatarul, Arabia Saudită și Belgia, potrivit unui raport al ministerului Apărării, citat de Ouest-France.

Orientul Mijlociu rămâne prima regiune pentru exporturile franceze de armament, cu peste 50% din comenzi (contracte semnate și intrate în vigoare), în recul totuși cu 10 procente în raport cu anul 2017, subliniază raportul menționat. Livrările de arme către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite rămân foarte controversate în Franța, din cauza implicării celor două țări în războiul din Yemen.

Acest conflict a ucis zeci de mii de persoane, după 2015, dintre care numeroși civili fără apărare, potrivit constatărilor diverselor organizații umanitare.

Arabia Saudită este în final al treilea client al Franței în materie de armament, cu comenzi de aproape un miliard de euro în 2018 (din care un contract de vedete de patrulare de peste 500 de milioane de euro), cu mult în fața Emiratelor Arabe Unite (aproximativ 200 de milioane).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel