Fost ministru al apărării de la Chișinău: R.Moldova trebuie să încheie un acord de apărare cu România

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Republica Moldova nu poate să-şi asigure gradul necesar de apărare, apelând la principiul neutralităţii, de aceea propun încheierea unui acord cu România privind apărarea reciprocă, a declarat Viorel Cibotaru, fost ministru al apărării de la Chișinău, pentru agenţia de presă IPN.

„Au fost declaraţii ale conducerii NATO şi declaraţii militare şi politice ale României (în 2014, n.r.) că, în cazul unui atac al Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova, ei nu se vor implica în acţiuni militare. Au fost declaraţii oficiale. Şi lucrul acesta nu poate să nu te pună pe gânduri. Cât costă neutralitatea? De aceea, în ultimul timp eu propun încheierea unui acord cu România cu privire la apărarea reciprocă. Asta ar fi o garanţie pentru securitatea şi apărarea Republicii Moldova, a subliniat fostul ministru al apărării, Viorel Cibotaru.

La remarca reporterului IPNRomânia, în calitate de stat membru al NATO, şi-a delegat o parte din suveranitate Bruxelles-ului, iar un stat membru nu poate să se angajeze în probleme de securitate dincolo de spaţiul NATO, pentru că aceasta ar implica toate statele membre al Alianţei”, Viorel Cibotaru a invocat precedentul Turciei.

„Există (un asemenea acord, n.r.) între membrul NATO Turcia şi Azerbaidjan. Mai mult decât atât, în baza acelui acord au fost organizate acţiuni de reîntoarcere a părţii Azerbaidjanului. Eu categoric n-aş fi vrut să văd acest acord (dintre Republica Moldova şi România, n.r.) în aceeaşi dimensiune. Începând cu preşedintele Voronin şi următoarele guvernări, inclusiv actuala, în persoana Maiei Sandu, au reconfirmat că Republica Moldova niciodată nu va recurge la instrumente militare pentru procesul de reintegrare. Şi aceasta este important. Dar riscurile sunt atât de multele, atât de neaşteptate, inclusiv cu caracter militar. Noi suntem într-o zonă foarte vulnerabilă din acest punct de vedere. Pe mine mai puţin mă interesează cum trebuie făcut. Dacă este o problemă teoretică, legislativă, hai s-o rezolvăm. Ca rezultat, noi trebuie să avem o garanţie în plus a securităţii cetăţeanului Republicii Moldova”, a menţionat Cibotaru.

Fostul ministru al Apărării a specificat că principiul neutralităţii, consfinţit în Constituţia Republicii Moldova, nu este respectat.

„Republica Moldova nu are absolut nimic cu neutralitatea. Nici cu cultura neutralităţii, nici cu comportamentul unui stat neutru clasic, cum ar fi, de exemplu, Elveţia. În general, aproape că nu mai există astăzi state neutre, în afară de Elveţia, care este doar simbolic neutră. Gradul de angajare a Elveţiei în activităţile Alianţei Nord-Atlantice, prin Programul Parteneriatul pentru Pace şi prin politica de securitate şi afaceri externe a UE, este aşa de mare, încât cu greu putem vorbi că Elveţia este un stat neutru. Dar Elveţia, elveţienii, înţeleg neutralitatea ca neimplicare în conflictele militare”, a explicat Viorel Cibotaru.

Acesta spune că în Republica Moldova neutralitatea este înţeleasă într-o cheie specifică.

„La noi însă se impune o înţelegere univocă, care este susţinută şi formulată de către Federaţia Rusă, în viziunea căreia Republica Moldova poate să nu-şi dezvolte relaţiile cu Federaţia Rusă, dar în nici un caz nu trebuie să-şi dezvolte relaţiile cu Alianţa Nord-Atlantică şi cu UE”, a remarcat Viorel Cibotaru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel