"Forumul Prieteniei" din Grecia deranjează diplomația turcă

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 11 februarie, Atena, a găzduit un forum care a reunit miniștrii de externe din Grecia, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Republica Cipru. La acesta a participat prin contact video și ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

Întâlnirea a fost intitulată "Forumul Philia" sau "Forumul Prieteniei" și vizează, potrivit Atenei, "să construiască prietenia, pacea și prosperitatea în regiune".

Ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat că ambiția țării sale este de a deveni o punte de legătură între estul Mediteranei, Golful Persic, Balcani și Europa și de a contribui la consolidarea legăturilor, în special în domeniile energiei și securității.

În cadrul activităților au fost schimbate opinii cu privire la principalele probleme internaționale și regionale, în special evoluțiile procesului de pace din Orientul Mijlociu, problema Ciprului și dosarele Siria, Libia, Yemen și Mediterana de Est, fiind subliniată importanța soluționării divergențelor prin căi diplomatice.

Declarația finală a exprimat disponibilitatea țărilor participante de a promova măsuri și inițiative comune în domenii precum energia, inovația, economia digitală, protecția civilă și contactul interpersonal.

Desfășurarea forumului a generat reacții din partea ministerului turc de externe, care a declarat că niciun forum la care nu participă nici Ankara și ciprioții turci nu ar putea stabili un mecanism de prietenie sau cooperare într-un mod eficient și de succes pentru a rezolva problemele regiunii.

Ministerul turc de externe a afirmat că declarațiile șefului diplomației elene indică faptul că forumul este o încercare de a stabili o alianță pe baza ostilității față de Turcia.

De asemenea, ministerul turc a ținut să precizeze că “această atitudine anti-turcă vine într-o perioadă în care Ankara a încercat să stabilească o cooperare sinceră și cuprinzătoare în regiunea estică a Mediteranei, prin propunerea sa de a fi organizată o conferință internațională în acest context, și va obstrucționa eforturile pentru unitate în Mediterană ale Uniunii Europene”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel