Forțelor Navale Elene ar urma să achiziţioneze fregate multi-rol din Statele Unite

S.I. Catalin |
Data publicării:

Compania americană de apărare Lockheed Martin ar urma să fabrice fregate pentru Marina elenă, ceea ce ar aduce şi beneficii economice pentru Grecia, deoarece acestea ar urma să fie construite în șantierele navale grecești.

Lockheed Martin a precizat într-un comunicat de presă că, în această săptămână, o echipă de experţi ai companiei au vizitat șantierele navale grecești pentru a discuta despre modul în care se poate pune bazele unui parteneriat pentru a produce şi livra opt fregate de tip Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) către Marina Elenă.

Anterior, un raport al cotidianului elen Kathimerini a sugerat că Grecia a propus încheierea unui acord transnațional pentru achiziționarea mai multor fregate de tip MMSC. 

La momentul respectiv s-a precizat că respectivul contract ar include furnizarea a patru fregate de tip MMSC, modernizarea a patru fregate de tip MEKO  și participarea șantierelor navale grecești la dezvoltarea noii fregate americane de tip FFG (X), potrivit Defense World.

Într-un comunicat al companiei Lockheed Martin se precizează că dacă Marina elena are nevoie de mai multe capacități anti-aeriene sau anti-submarine, designul unei nave de tip MMSC poate fi modificat pentru a satisface aceste cerinţe. 

Compania americană mai spus că navele MMSC ar putea fi produse în Grecia. Aceste nave de război sunt interoperabile cu elicoptere MH-60R și fregate modernizate din clasa MEKO.

La 4 martie, ambasadorul SUA la Atena a declarat că Washingtonul este gata să discute cu Grecia despre vânzarea unor fregate americane și a avioanelor de luptă F-35, dacă aceasta din urmă dorește acest lucru.

Într-o conferință de presă, Geoffrey Pyatt a declarat că actualizarea în curs a 84 de avioane grecești F-16 este „foarte importantă”, deoarece va ajuta la pregătirea Forțelor Aeriene Grecești pentru momentul în care vor fi achiziţionate avioanele F-35.

Cu toate acestea, Geoffrey Pyatt a adăugat că Atena ar putea achiziționa avioane stealth F-35, doar după ce ministerul elen al Apărării va construi o infrastructură adecvată pentru operarea acestor aeronave.

Surse de la Lockheed Martin, compania care produce avioanele F-35, spun că timpul necesar pentru construirea și dezvoltarea unei astfel de infrastructuri este de cinci ani. Această perioadă înseamnă că, în ciuda dorinței Atenei de a cumpăra cât mai repede avioane F-35, timpul de realizare a infrastructurii, dar şi cerinţele tehnice de întreţinere a aeronavelor, sunt două aspecte de care Grecia trebuie să ţină cont.

Despre fregate, ambasadorul a precizat că Washingtonul așteaptă în prezent o Cererea de ofertă (Letter of Offer and Acceptance - LOA) din partea guvernului grec pentru fregate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel