Forțele Terestre din Turcia introduc în serviciul de luptă “vânătorul de tancuri” Yalman

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Defense Arabic a relatat (21.01) că Forțele Terestre turce au introdus în serviciu vehiculul de luptă Yalman, considerat “vânătorul de tancuri”, echipat cu rachete neghidate de nouă generație de producție autohtonă.

Firma turcă Roketsan a prezentat pentru prima dată noul sistem de arme Yalman pe 30 august 2020. Acesta este un vehicul conceput pentru lupta împotriva tancurilor și vehicule blindate, dar și pentru distrugerea vehiculelor aeriene care zboară la joasă altitudine, având ca destinație principală apărarea facilităților militare vitale, inclusiv a bateriilor de rachete, bazelor aeriene și formațiunilor de luptă.

Potrivit producătorului, Yalman poate detecta, recunoaște și urmări ținte aflate la 8 km distanță fiind echipat cu un sistem electrooptic avansat, TEPES, care este un periscop/telescop cu un senzor ce poate capta și înregistra imagini termice și de televiziune de înaltă rezoluție. De asemenea, vehiculul poate urmări țintele în mod automat și pentru creșterea razei de observare utilizează un catarg telescopic (vizibil în spatele vehiculului) cu o înălțime de până la 2,5 metri.

Din punct de vedere al armamentului instalat la bord, Yalman poate utiliza sistemul de arme antitanc cu rază medie de acțiune OMTAS, rachete antitanc cu rază lungă de acțiune UMTAS, rachete antitanc cu rază lungă de acțiune ghidate cu laser LUMTAS și rachete Cirit, cu calibrul de 70 mm, ghidate cu laser. Combinația de sisteme instalate pe platformă poate fi ajustată în funcție de misiunile stabilite vehiculului, respectiv de cerințele beneficiarului.

În plus, Roketsan a anunțat că platforma va putea în curând fi echipată și cu sistemul de apărare antiaeriană Sungur, cu o rază de acțiune de 8 km în distanță și de 4.000 m în altitudine.

Rachetele UMTAS dispun de tehnologie de atac de top, similar cu cele americane Javelin, ceea ce permite ca tancul să fie lovit cu precizie direct deasupra turelei.

Producătorul și militarii turci consideră că noul vehicul de luptă are capacitatea să încline balanța în viitoarele confruntări tactice în care ar putea fi angajată armata turcă.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel