Forțele Navale Române aniversează 115 de ani de la înființarea primei structuri fluviale

Pe 19 septembrie, Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” a aniversat 115 de ani de la înființarea primei structuri fluviale a Forțelor Navale Române cu responsabilități în monitorizarea traficului fluvial și descurajarea acțiunilor ilegale pe Dunăre.

După cum se precizează în comunicatul oficial transmis de Statul Major al Forțelor Navale, marinarii militari fluviali au organizat în portul militar Brăila o ceremonie militară și religioasă la care, alături de personalul unității comandate de comandorul Constantin Grosu, au participat comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, comandor Marcel Neculae, comandanți de unități și mari unități din Forțele Navale Române, foști comandanți ai Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Cu această ocazie, șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, a conferit Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.

Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie este subordonat Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” și are în compunere două secții de nave de luptă, cu trei nave de tip monitor și cu cinci nave de tip vedetă blindată, care asigură desfășurarea misiunilor în zona de responsabilitate fluvială și lagunară a României.

Unitatea se prezintă astăzi ca o forță fluvială solidă, capabilă să apere interesele naționale pe Dunăre și în măsură să îndeplinească misiuni specifice NATO. Aceasta a participat activ cu forțe și mijloace la misiuni desfășurate în raioane și pe rute cu risc ridicat, precum și pentru combaterea terorismului naval și pentru interzicerea traficului ilicit de mărfuri periculoase pe fluviu.

Scurt istoric prezentat de Forțele Navale

Istoria navelor fluviale purtătoare de artilerie a început în anul 1907, când Escadra de Dunăre a început dotarea cu patru monitoare construite la Trieste în Imperiul Austro-Ungar, asamblate și montate la Arsenalul Marinei de la Galați. Cele patru monitoare au fost botezate „Lahovari”, „Brătianu”, „Catargiu” și „Kogălniceanu”. La data de 17 septembrie 1907, au fost lansate la apă, în prezența familiei regale, a membrilor guvernului și a reprezentanților orașului Galați. Două zile mai târziu, la data de 19 septembrie 1907, a fost semnată intrarea acestora în serviciul Escadrei de Dunăre.

Monitoarele și vedetele și-au demonstrat capabilitățile artileristice navale, începând cu anul 1913, când au participat la acțiunile militare din cel de-Al Doilea Război Balcanic. Cu bune calități nautice și evolutive, cu echipaje bine instruite și o mare putere de foc, navele purtătoare de artilerie au participat la operațiuni militare, executând misiuni pe Dunăre și în Delta Dunării, până în anul 1962, atunci când au fost scoase din serviciu. Începând cu anul 1993, la șantierul naval din Drobeta-Turnu Severin, au fost construite trei monitoare moderne, ale căror nume cinstesc memoria unor oameni politici importanți din secolul al XIX-lea.

De-a lungul celor peste 11 decenii de existență, la bordul navelor Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, și-au făcut stagiul și, totodată, s-au format numeroși ofițeri și maiștri militari, care au constituit exemple pentru generațiile următoare de marinari militari fluviali.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel