Forţele Armate Ungare vor primi în curând sisteme de rachete NASAMS

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sistem NASAMS, foto: Kongsberg
Sistem NASAMS, foto: Kongsberg

Norvegia aduce o contribuție semnificativă la un domeniu important al capacităților de apărare ale Ungariei, și anume apărarea aeriană, a declarat ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, la Oslo, la 20 aprilie. Într-o declarație, oficialul ungar a afirmat că "în vremuri de război, este deosebit de important să ne consolidăm cooperarea cu partenerii și aliații noștri", potrivit Hungary Today.

Mass-media ungara precizează că Kristof Szalay a discutat cu ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, despre o serie de aspecte ce ţin de domeniul apărării. În primul rând, cei doi au discutat despre dezvoltarea sistemului de apărare aeriană al Ungariei, la care Norvegia contribuie cu sistemul de rachete NASAMS. Kristof Szalay-Bobrovniczky a declarat că livrarea sistemului și instruirea militarilor se vor desfășura așa cum s-a convenit și și-a exprimat speranța că această cooperare va fi urmată de altele în viitor.

După cum a relatat Hungary Today, Kristof Szalay a subliniat că războiul este văzut dintr-o perspectivă diferită de către maghiarii care trăiesc în imediata vecinătate și are o comunitate maghiară semnificativă în Ucraina.

Ungaria îi protejează pe maghiari, indiferent dacă aceștia locuiesc de partea ungară sau ucraineană a frontierei, a spus Kristof Szalay, adăugând că acesta este motivul pentru care guvernul nu furnizează arme sau muniții Ucrainei și nu permite ca transporturile de arme și echipamente să treacă granițele sale către Ucraina.

El a subliniat că, cu toate acestea, Ungaria a condamnat războiul încă de la început, este alături de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și îi ajută pe cei afectați de război în cadrul celei mai mari operațiuni umanitare din istoria sa, atât în Ungaria, cât și în Ucraina.

 

Ungaria a achiziționat sisteme de apărare antiaeriană NASAMS

 

La 19 noiembrie 2020, Forțele Armate Ungare au anunțat că vor cumpăra sisteme de rachete sol-aer NASAMS de la compania norvegiană Kongsberg și de la compania americană Raytheon. Rachetele cu rază scurtă și medie de acțiune vor înlocui sistemele de apărare existente ale armatei ungare - acestea sunt din 1976. Sistemele de rachete NASAMS ar urma să fie livrate către Forțele Armate Ungare în 2023.

NASAMS (Sistemul Norvegian Avansat de Rachete Sol-Aer, cunoscut și sub numele de Sistemul Național Avansat de Rachete Sol-Aer) este un sistem de apărare antiaeriană conectat în rețea, cu rază scurtă și medie de acțiune, cu baza la sol, dezvoltat de Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) și Raytheon.

Sistemul poate intercepta vehicule aeriene fără pilot (UAV), elicoptere, rachete de croazieră, vehicule aeriene de luptă fără pilot (UCAV) și alte tipuri de aeronave.

Începând cu 2022, NASAMS 3 a rămas cea mai recentă actualizare adusă acestui sistem. Implementata în 2019, această actualizare adaugă sistemului capacitatea de a lansa rachete cu rază scurtă de acțiune AIM-9X Sidewinder și IRIS-T SLS (25 km) și rachete cu rază extinsă de acțiune AMRAAM-ER (50 km). De asemenea, NASAMS și-a dovedit interoperabilitatea cu sistemele cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi Patriot.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel