Forțele Armate Ucrainene văd un viitor pentru utilizarea vehiculelor robotizate pe câmpul de luptă: Un comandat ucrainean vorbește despre importanța utilizării unor astfel de platforme

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
UGV-ul ucrainean Ironclad, echipat cu staţia de armament Shablia M2, care dispune de o mitralieră de calibru mare / Sursa foto: Telegram/Mikhailo Fedorov.
UGV-ul ucrainean Ironclad, echipat cu staţia de armament Shablia M2, care dispune de o mitralieră de calibru mare / Sursa foto: Telegram/Mikhailo Fedorov.

Forțele Armate Ucrainene utilizează în prezent pe câmpul de luptă diverse platforme robotizate terestre, de la roboți mici pentru minare până la sisteme precum THeMIS, care sunt folosite pentru a transporta echipamente și muniții, pentru a evacua răniții și pentru a îndeplini diverse alte sarcini. Și, de asemenea, militarii ucraineni utilizează şi sistemele de luptă propriu-zise. De exemplu, la începutul acestei luni, o unitate de asalt a Forțelor Armate Ucrainene a arătat cum modul în care a atacat, utilizând un vehicul terestru fără pilot (UGV) Ironclad şi staţia de arme controlată de la distanță "ShaBlya", un adăpost al forţelor ruse de ocupaţie.

În același timp, experiența și feedback-ul militarilor ucraineni care utilizează astfel de sisteme pe câmpul de luptă reprezintă deja un mare avantaj pentru armata ucraineană.

Colonelul ucrainean Volodimir Silenko, comandantul Brigăzii 30 Mecanizate a oferit câteva detalii, într-un interviu pentru Army TV, despre modul în care funcționează platformele robotizate terestre pe câmpul de luptă.

,,Am avut activități practice legate de utilizarea sistemelor robotizate terestre pe diferite direcții ale frontului", spune militarul. Printre acestea se numără evacuarea răniților și colaborarea cu Brigada a 5-a de Asalt, care a folosit o mitralieră Browning M2 montată pe o platformă de luptă pentru a trage asupra forţelor ruse inamice.

Ceea ce vedem în materialul video de mai jos este UGV-ul Ironclad, o invenție realizată de compania ucraineană Roboneers, parte a grupului de întreprinderi din domeniul industriei militare ''Brave1''.

Youtube video image

,,În general, acestea sunt sisteme interesante; din nou, de ce - pentru că nu punem atât de mult în pericol personalul", a spus Silenko. În opinia sa, numărul de astfel de sisteme în cadrul trupelor va fi mărit și îmbunătățit În special, el face aluzie la posibilitatea de a crește raza de acțiune pentru controlul acestor arme. Cu alte cuvinte, cu cât platformele terestre robotizate sunt operate de la o distanţă cât mai mare, cu atât şi militari sunt mai în siguranţă pe câmpul de luptă.

"Un alt lucru este măsura în care inamicul va fi capabil să învingă toate acestea cu forțele și mijloacele proprii. Din nou, utilizând drone FPV, arme antitanc și alte astfel de mijloace", a declarat acesta.

"Există avantaje aici, deoarece alocăm o singură persoană doar pentru a opera această dronă, care "transportă" unul sau chiar doi răniți, în loc să folosim două, trei sau chiar patru persoane pentru fiecare rănit", spune Silenko despre avantajele utilizării platformelor robotizate pentru evacuarea răniților.

Desigur, astfel de platforme au și dezavantaje, cum ar fi vizibilitatea redusă pentru dronă în timpul verii din cauza vegetației și faptul că astfel de platforme nu pot fi întotdeauna folosite cu succes în zone cu teren accidentat. Și că, de exemplu, o astfel de platformă poate fi eficientă într-o privință, dar nu și în alta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel