Aeronave Rafale ale Forțelor Aeriene Franceze, misiune la Baza 86 Aeriană Borcea alături de aeronave F-16 ale Românei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Un detașament al Forțelor Aeriene şi Spaţiale Franceze, compus din aproximativ 40 de militari și trei aeronave multirol Rafale, a sosit luni, 16 octombrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță", de la Borcea.

Militarii francezi vor executa misiuni de antrenament în comun cu militari și aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul Forțelor Aeriene Române, potrivt MApN.

Misiunile comune de instruire contribuie la creșterea capacităţii de reacţie rapidă şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele ale Forțelor Aeriene şi Spaţiale Franceze.

 

Prezenţa militară franceză pe teritoriul României

 

Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO. Acesta e condus de Franța și se află constituit în România la Cincu.

Din acest grup de luptă constituit pe teritoriul României în timp record după invadarea Ucrainei de către Rusia fac parte și alte forțe aliate pe lângă cele franceze care conduc Grupul, precum forțe din state precum Olanda, Belgia (prin rotație), Luxemburg.

 

Franța a dislocat un sistem  SAMP/T  (MAMBA) în România

 

Ca urmare a agresiunii ruse de pe 24 februarie 2022 asupra Ucrainei, pe teritoriul României a fost constituit un Grup de Luptă al NATO condus de Franța.

Parisul, națiune cadru a Grupului, a transferat în vara anului trecut un sistem  SAMP/T, cunoscut în Franța și sub numele de MAMBA.

Sistemul de ultimă generație a fost dislocat pentru apărare costieră a României, ca urmare a invaziei ruse asupra Ucraina. 

Dotat cu rachete cu rază lungă de tip Aster 30 produse de MBDA, sistemul MAMBA a fost certificat NATO anul trecut. Sistemul MAMBA, cunoscut și sub denumirea de SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel