Forțele Aeriene Poloneze, interesate de cea mai avansată versiune a legendarului avion de luptă F-15: Nu este exclusă implicarea industriei aeronautice poloneze

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia este interesată să facă o posibilă achiziţie a cele mai recente versiuni a avionului de luptă F-15 pentru a extinde capacitățile Forțelor Aeriene Poloneze. Informaţia a fost comunicată chiar de către compania americană Boeing, producătorul avionului F-15.

Declarația a fost făcută în cadrul expoziției internaționale anuale a industriei de apărare MSPO din Polonia, unde Boeing a prezentat sisteme avansate de apărare.

,,Interesul Poloniei pentru F-15EX confirmă angajamentul său față de pregătirea și eficiența forțelor sale armate", a declarat Tim Flood, director în cadrul companiei Boeing.

El a afirmat că avionul F-15EX poate oferi interoperabilitate, sprijin și accesibilitate, alături de un plan industrial robust pentru Polonia. Acest lucru va contribui cu siguranţă la obiectivul Poloniei de a dezvolta în continuare, pe plan intern, capacități de apărare.

,,Cu o interoperabilitate sporită cu forțele SUA și NATO, capacități de dezvoltare tehnologică și o durată de viață operaţională de peste 20.000 de ore, Polonia se poate aștepta ca F-15EX să facă faţă ameninţărilor actuale și viitoare", a declarat Rob Novotny, director de dezvoltare pentru programul F-15 al Boeing.

„Nu există negocieri contractuale, doar câteva discuții cu forțele aeriene poloneze”, spune Novotny despre potențialul interes al Varșoviei pentru F-15EX.

Se crede că Polonia ar putea lua în considerare achiziționarea de suficiente avioane F-15EX pentru a forma două sau trei escadroane, adică 32 sau 48 de avioane.

Versiunea EX a avionului F-15 este tot mai căutată în ultima perioadă. Indonezia intenționează să achiziționeze 24 de avioane de luptă F-15EX de la Boeing. În plus, Israelul este, de asemenea, interesat de avioanele de luptă F-15EX - a fost trimisă o cerere către Statele Unite pentru a achiziționa 25 de avioane de luptă.

 

De ce este atât de special avionul F-15EX?

 

F-15EX Eagle II este cea mai recentă versiune a avionului de vânătoare F-15, dezvoltată de Boeing pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF). Este o versiune îmbunătățită a modelului F-15E Strike Eagle.

F-15EX este conceput pentru a înlocui vechile modele F-15C/D, care au fost în serviciu USAF timp de peste 40 de ani. Primul F-15EX a fost livrat către USAF în martie 2021.



F-15EX Eagle II este echipat cu o gamă largă de armament, inclusiv rachete aer-aer, rachete aer-sol și bombe. Poate transporta până la 22 de rachete aer-aer, cum ar fi AIM-120 AMRAAM și AIM-9X Sidewinder, și până la 28.000 de kilograme de arme aer-sol, inclusiv JDAM și Small Diameter Bomb (SDB). F-15EX are, de asemenea, un tun de 20 mm pentru lupte la distanță mică.

F-15EX Eagle II are mai multe îmbunătățiri tehnice în comparație cu versiunile anterioare ale F-15. Are un nou cockpit digital și avionică avansată, care oferă piloților o mai bună conștientizare a situației.

F-15EX are, de asemenea, un nou sistem de control al zborului fly-by-wire, care îi îmbunătățește manevrabilitatea și reduce volumul de muncă al pilotului. În plus, F-15EX are un nou sistem de război electronic, care îi sporește capacitatea de a detecta și de a lovi ţintele inamice.

F-15EX Eagle II diferă de alte versiuni ale F-15, deoarece are o durată de viață mai mare și costuri de operare mai mici decât vechile modele F-15C/D, ceea ce îl face o opțiune mai rentabilă pentru USAF. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel